Begrafenisverzekering

Begrafenisverzekering

Begrafenisverzekering

Met een begrafenisverzekering, ook wel een uitvaartverzekering genoemd, worden de kosten van uw begrafenis geheel of gedeeltelijk vergoed. Op die manier hoeven uw nabestaanden niet voor de financiële gevolgen van uw uitvaart op te draaien. Veel mensen vinden het een prettige gedachten dat zij hun nabestaanden kunnen beschermen tegen deze kosten. Ruim 70% van de Nederlanders heeft om die reden een begrafenisverzekering afgesloten.

Wat is een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering is een levensverzekering die wordt afgesloten om de kosten van een uitvaart te voldoen. Het is een uitvaartverzekering die gebruikt kan worden voor de financiering van een begrafenis. De kosten van een begrafenis zijn hoger dan de kosten van een crematie. Afhankelijk van het soort verzekering krijgen de nabestaanden een geldsom of een pakket aan diensten en producten waarmee de begrafenis georganiseerd kan worden.

Top 3 begrafenisverzekeringen van oktober 2019

1
DELA Uitvaartverzekering9,6DELA Uitvaartverzekering2.596 beoordelingen
Maandbedrag
8,20
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
Praktische hulp voor uw nabestaanden
Verzekering altijd aan te passen
2
Monuta Uitvaartverzekering8,7Monuta Uitvaartverzekering5.376 beoordelingen
Maandbedrag
9,77
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
Hoogste score op klantbeleving
3
Yarden Uitvaartverzekering8,0Yarden Uitvaartverzekering416 beoordelingen
Maandbedrag
9,32
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
Kinderen tot 21 jaar gratis mee te verzekeren
10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

Top 3 is op basis van meest gekozen uitvaartverzekeringen op UitvaartverzekeringExpert.nl (geen advies).
Premies zijn gebaseerd op een persoon van 30 jaar. Update: vrijdag 18 oktober 2019

Top 3 begrafenisverzekeringen van oktober 2019

1
DELA Uitvaartverzekering9,6DELA Uitvaartverzekering2.596 beoordelingen
Maandbedrag
8,20
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
Praktische hulp voor uw nabestaanden
Verzekering altijd aan te passen
2
Monuta Uitvaartverzekering8,7Monuta Uitvaartverzekering5.376 beoordelingen
Maandbedrag
9,77
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
Hoogste score op klantbeleving
3
Yarden Uitvaartverzekering8,0Yarden Uitvaartverzekering416 beoordelingen
Maandbedrag
9,32
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
Kinderen tot 21 jaar gratis mee te verzekeren
10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

De top 3 is op basis van meest gekozen (geen advies).
Premies zijn gebaseerd op een persoon van 35 jaar.
Update: vrijdag 18 oktober 2019

Waarom kiezen voor een begrafenisverzekering?

De kosten van een begrafenis lopen sterk uiteen, maar bedragen gemiddeld 8.000 euro. De oorzaak van het prijsverschil met een crematie ligt bij de grafrechten. Bovendien kan het afkopen van de grafrechten lokaal wel duizenden euro’s verschillen. Een begrafenis kost dan ook meer dan de meeste mensen denken. Met de uitvaartcalculator kunt u precies berekenen hoeveel uw persoonlijke uitvaartwensen kosten. Door een passende begrafenisverzekering af te sluiten, hoeven uw nabestaanden niets voor uw begrafenis te betalen. Zij kunnen zich volledig richten op het afscheid van hun dierbare.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een begrafenisverzekering?

Wanneer u een begrafenisverzekering afsluit, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. U bent misschien geneigd om vooral te letten op de maandpremie, omdat u de goedkoopste begrafenisverzekering zoekt. Het is echter ook belangrijk om te letten op de looptijd, de verzekeringsvorm, het verzekerde bedrag en de algemene voorwaarden. Een goede begrafenisverzekering vergoedt de kosten van uw persoonlijke uitvaartwensen tegen een scherpe premie en met gunstige algemene voorwaarden. Vergelijk verschillende uitvaartverzekeraars om de begrafenisverzekering te vinden die het beste past bij uw persoonlijke situatie.

  • Soort verzekering
  • Totale premie (maandpremie x looptijd)
  • Hoogte verzekeringsbedrag / waarde naturaverzekering
  • Algemene voorwaarden

Wat kost een begrafenisverzekering per leeftijd?

De maandpremie van de begrafenisverzekering wordt bepaald door de leeftijd op het moment van afsluiten, de hoogte van het verzekeringsbedrag en uw gezondheidssituatie. Vooral uw leeftijd op het moment van afsluiten is een bepalende factor. Over het algemeen kan gesteld worden dat hoe jonger u bent, des te lager de maandpremie zal zijn. Jongeren kunnen een begrafenisverzekering al voor enkele euro’s per maand afsluiten. Ook volwassenen van rond de dertig kunnen tegen scherpe tarieven een begrafenisverzekering afsluiten. Wanneer u echter de pensioengerechtigde leeftijd nadert, gaat de premie sterk omhoog. Bij de meeste uitvaartverzekeraars is het niet mogelijk om een verzekering af te sluiten wanneer u de 65 gepasseerd bent. Een koopsom uitvaartverzekering is dan nog de enige optie.

Welke uitvaartverzekeringen zijn er?

Begrafenisverzekeringen worden in verschillende verzekeringsvormen aangeboden. Ten eerste zijn er de verzekeringen waarbij u de premie maandelijks betaalt: de natura verzekering, de kapitaalverzekering en de combinatie verzekering. Het is ook mogelijk om de premie voor de begrafenisverzekering in één keer te voldoen, dan spreken we van een koopsom verzekering. Welke verzekeringsvorm u kiest, is volledig afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw voorkeuren.

Naturaverzekering   Naturaverzekering

Een naturaverzekering keert na overlijden geen geldbedrag uit aan de nabestaanden, maar een pakket aan diensten en producten. De uitvaartverzorger regelt alle financiële zaken direct af met de uitvaartverzekeraar. Uw nabestaanden hoeven zich dus geen zorgen te maken over de administratieve en financiële zaken rondom de uitvaart. Zij kunnen zich volledig richten op het afscheid. Een nadeel van deze verzekeringsvorm kan zijn dat de keuzevrijheid qua diensten en producten beperkt wordt. Bovendien komen de kosten van zaken die buiten het pakket vallen alsnog voor rekening van de nabestaanden.

VoordelenNadelen
Administratieve zorg wordt uit handen genomenBeperkte keuzevrijheid
Uitvaart wordt binnen pakket volledig vergoedKeuzes buiten pakket voor eigen rekening

Kapitaalverzekering   Kapitaalverzekering

Wilt u dat uw nabestaanden na uw overlijden volledige keuzevrijheid hebben? Dan kiest u voor een kapitaalverzekering. Bij deze verzekeringsvorm wordt het verzekerde bedrag in één keer uitgekeerd aan uw nabestaanden. Zij zijn vervolgens verantwoordelijk voor de organisatie en de financiële afhandeling van de begrafenis. In sommige gevallen keert de uitvaartverzekeraar niet uit, maar kunnen de nota’s rechtstreeks gedeclareerd worden tot het verzekerde bedrag op is. Deze verzekeringsvorm biedt veel vrijheid bij het samenstellen van de begrafenis, maar brengt dus ook veel administratieve taken met zich mee. Niet iedere nabestaande is daartoe in staat. Het risico van een kapitaalverzekering is dan ook dat kan blijken dat de gemaakte keuzes niet geheel gefinancierd kunnen worden door de verzekering.

VoordelenNadelen
Volledige keuzevrijheidNabestaanden verantwoordelijk voor financiële afhandeling
Vrije keuze uitvaartverzorgerVerzekeringsbedrag kan ontoereikend blijken voor volledige uitvaart

naturaverzekering kapitaalverzekering  Combinatie

De combinatie verzekering is een combinatie van een natura- en een kapitaalverzekering. In de meeste gevallen wordt er een pakket aan diensten en producten aangeboden aan de nabestaanden. Daarnaast is er een geldbedrag beschikbaar om keuzes buiten het pakket te kunnen financieren of lokale prijsverschillen van de grafrechten te ondervangen. Deze verzekeringsvorm biedt dus de voordelen van een naturaverzekering en een kapitaalverzekering terwijl de nadelen teniet worden gedaan.

Voordelen
Administratieve zorg wordt volledig uit handen genomen
Uitvaart wordt volledig vergoed
Ruime keuzevrijheid

kapitaalverzekering  Koopsom verzekering

Een koopsom verzekering is een kapitaalverzekering waarbij u de premie voor de verzekering in één keer betaalt. Dit is een optie die met name voor ouderen een verstandige keuze is, aangezien een reguliere verzekering vanwege de leeftijd vaak niet meer tot de mogelijkheden behoort. De uitvaartverzekeraar loopt dan immers een groot risico dat er onvoldoende tijd is om met de maandpremie het benodigde kapitaal op te bouwen. Het nadeel is dat er direct een groot bedrag moet worden betaald, niet iedereen heeft een dergelijk bedrag beschikbaar. Het voordeel is dat u ook op latere leeftijd een begrafenisverzekering af kunt sluiten om uw nabestaanden te beschermen tegen de financiële gevolgen van uw begrafenis.

VoordelenNadelen
Verzekering ook mogelijk voor 65-plussersEr moet direct een hoog bedrag betaald worden
Volledige keuzevrijheid voor de nabestaandenNabestaanden verantwoordelijk voor financiële afhandeling