Kapitaal uitvaartverzekering

Als u een kapitaal uitvaartverzekering hebt afgesloten, keert de verzekeraar bij overlijden een bedrag uit aan uw nabestaanden. U verzekert zich voor een bepaald bedrag en na uw overlijden krijgen uw nabestaanden dit bedrag uitgekeerd. Hiermee kunnen zij de uitvaart helemaal zelf regelen en betalen. Als u een kapitaalverzekering hebt afgesloten, bepaalt u zelf hoe hoog het verzekerde bedrag is. Een kapitaal uitvaartverzekering wordt ook wel een geldverzekering of een sommenverzekering genoemd. Een alternatief voor de kapitaalverzekering is de naturaverzekering. Hierbij wordt de uitvaart door de verzekeraar geregeld en betaald.

Wilt u een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten? Dan is het zinvol om eerst uw uitvaartwensen op papier te zetten. U voorkomt dan dat u onder- of oververzekerd bent. De meeste verzekeraars hebben een handige tool op hun website waarmee u goed kunt berekenen wat uw uitvaart kost. Verder is het verstandig om na te gaan of de kapitaalverzekering waardevast is. De uitvaartkosten stijgen ieder jaar. Als de verzekeraar uw verzekering jaarlijks indexeert, groeit uw verzekering mee met de stijgende kosten en bent u nooit onderverzekerd.

Dit zijn de kenmerken van een kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaal uitvaartverzekering beschikt over de volgende kenmerken:

  • Uw nabestaanden hebben de vrijheid over het te besteden bedrag
  • Vrijheid om zelf een uitvaartverzorger te kiezen
  • U bepaalt zelf hoe hoog het verzekerde bedrag is
  • Uw nabestaanden regelen de uitvaart zelf
  • Bij een terminale ziekte kan er soms een voorschot worden uitgekeerd

Uw nabestaanden hebben de vrijheid over het te besteden bedrag

Uw nabestaanden bepalen zelf waaraan het verzekerde bedrag wordt besteed. Hierin hebben zij de volledige vrijheid. Ze hoeven het uitgekeerde bedrag niet verplicht aan de uitvaart te besteden. Ook bepalen ze hoe de uitvaart wordt vormgegeven. Meestal wordt deze volgens de uitvaartwensen van de overledene ingericht. Zo kan de uitvaart bijvoorbeeld ook in het buitenland worden georganiseerd. Iets dat bij een naturaverzekering vaak niet mogelijk is. Een kapitaal uitvaartverzekering is ook een goede optie als u er nog geen idee hebt hoe u uw uitvaart geregeld wilt hebben.

Vrijheid om zelf een uitvaartverzorger te kiezen

Uw nabestaanden bepalen zelf welke uitvaartverzorger de uitvaart organiseert. Ze hoeven dit dus niet te laten doen door een uitvaartondernemer waar de verzekeraar mee samenwerkt. Wel is het zo dat de verzekeraar vaak een korting hanteert als er voor een gecontracteerde uitvaartverzorger wordt gekozen.

U bepaalt zelf hoe hoog het verzekerde bedrag is

U bepaalt zelf of u een eenvoudige of luxe uitvaart wilt. Afhankelijk hiervan bepaalt u hoe hoog het verzekerde bedrag is. Dit bedrag kunt u, net als uw uitvaartwensen, altijd aanpassen.

Uw nabestaanden regelen de uitvaart zelf

Uw nabestaanden moeten de uitvaart zelfstandig regelen. Zo moeten ze zelf een uitvaartverzorger inschakelen en alles in overleg met hem of haar invullen.

Voorschot op het verzekerde bedrag bij terminale ziekte

Bij veel verzekeraars kunt u vaak een voorschot op het verzekerde bedrag laten uitkeren als u aan een terminale ziekte lijdt. Met dit bedrag kan bijvoorbeeld een laatste wens worden uitgevoerd of specialistische zorg worden betaald.

Wat als de uitvaartkosten hoger zijn dan het uitgekeerde bedrag?

Soms kan het gebeuren dat de hoogte van het uitgekeerde bedrag te laag is om de uitvaartwensen van de overledene in te vullen. De nabestaanden moeten dan een bedrag bijbetalen. Dit kan het geval zijn bij een niet geïndexeerde uitvaartverzekering.