Checklist voor het afsluiten van een uitvaartverzekering

Natuurlijk denkt u liever nog niet na over uw uitvaart. Toch is het belangrijk om dit wel te doen en een uitvaartvaartverzekering af te sluiten. Veel mensen hebben het idee dat dit een ingewikkelde verzekering is. Dit komt vooral omdat er verschillende vormen van uitvaartverzekeringen zijn. Bovendien is het niet altijd duidelijk welke kosten er nu gedekt worden. Als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten, is het verstandig om u eerst goed te oriënteren in de mogelijkheden en diverse vormen van verzekeringen. Er zijn namelijk tientallen verzekeraars en verzekeringen waar u uit kunt kiezen. Met een checklist wordt het veel makkelijker om een uitvaartverzekering te vinden die bij u past.

Checklist punten

De voornaamste reden dat u een uitvaartverzekering afsluit, is om uw nabestaanden na uw overlijden niet te belasten met de uitvaartkosten. Neem de volgende punten uit de onderstaande checklist mee als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten:

  • Heeft u een uitvaartverzekering nodig?
  • Wilt u uw gezinsleden ook meeverzekeren?
  • Wat zijn uw uitvaartwensen?
  • Welke type verzekering past bij u?
  • Welke verzekeraar is de beste keus?
  • Hoe zit het met de polisvoorwaarden?

Heeft u een uitvaartverzekering nodig?

Het is natuurlijk mogelijk dat u genoeg geld voor uw uitvaart hebt gespaard. In dat geval is het niet per se nodig om een begrafenis- of crematieverzekering af te sluiten. Toch is het verstandiger om dit wel te doen. Met een uitvaartverzekering bent u er namelijk zeker van dat uw uitvaart kan worden betaald. Als u zelf voor uw uitvaart spaart, moet u de zekerheid hebben dat het bedrag ook echt alleen voor de uitvaart wordt gebruikt. Bovendien loopt u het risico dat u vroegtijdig komt te overlijden en niet voldoende voor uw uitvaart hebt gespaard. Als u een begrafenis- of crematieverzekering afsluit, maakt het niet uit of u pas een jaar of al twintig, dertig of vijftig jaar premie betaald. De verzekeraar dekt de uitvaartkosten altijd.

Wilt u uw gezinsleden meeverzekeren?

Met een uitvaartverzekering is het bijna altijd mogelijk om meerdere gezinsleden mee te verzekeren. Een groot voordeel is dat u dan minder premie betaalt dan wanneer u de verzekering slechts voor één persoon afsluit. Bovendien kunt u uw kind(eren) vaak tot 18 of 21 jaar vaak gratis meeverzekeren.

Wat zijn uw uitvaartwensen?

Voordat u een uitvaartverzekering afsluit, is het zinvol om na te denken over uw uitvaartwensen. Dit is natuurlijk niet iets waar u graag over nadenkt, maar het voorkomt wel dat uw nabestaanden te maken krijgen met onverwachte kosten. Het is dan ook zinvol om na te denken over uw uitvaartwensen en deze op papier te zetten. Maak eventueel gebruik van een kostencalculator. Hiermee krijgt u direct een overzicht van uitvaartverzekering die bij uw wensen passen.

Welk type verzekering past bij u?

Er zijn twee typen verzekeringen: een natura- en een kapitaalverzekering. Een natura uitvaartverzekering is een dienstenverzekering. Hiermee regelt en betaalt de verzekeraar de uitvaart. Wanneer u een kapitaalverzekering hebt afgesloten, krijgt uw familie een geldbedrag uitgekeerd van de verzekeraar. Met dit bedrag kunnen ze de uitvaart betalen.

Welke verzekeraar is de beste keus voor u?

Door de uitvaartverzekeringen van de verschillende aanbieders te vergelijken, komt u te weten welke verzekeraar de beste keus is voor u. Soms lijken de premieverschillen zeer klein, maar over een looptijd van tientallen jaren kunnen de verschillen flink oplopen. Vergeet bij het vergelijken ook niet de polisvoorwaarden goed te bekijken.

Hoe zit het met de polisvoorwaarden?

Heeft u een uitvaartverzekering gevonden? Sluit deze dan niet direct af, maar check eerst de polisvoorwaarden. De meeste verzekeraars hebben zeer duidelijke polisvoorwaarden, maar het is toch belangrijk om deze eerst door te nemen voordat u een verzekering afsluit. Hiermee voorkomt u in de toekomst onvoorziene en vervelende verrassingen.