Tegenwoordig laten meer mensen zich na hun overlijden cremeren dan begraven. En dat terwijl cremeren 100 jaar geleden nog verboden was. Hieronder een opsomming van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van ruim een eeuw cremeren in Nederland.

1914 – De eerste crematie

In 1914 vond de eerste crematie in Nederland plaats. Dr. C.J. Vaillant werd gecremeerd in Crematorium Westerveld in Velsen (Noord-Holland). Van de crematie werd proces verbaal opgemaakt, omdat het toen nog verboden was. Tot een vervolging kwam het echter niet.

1954 – Het tweede crematorium

In het Gelderse Dieren opende in 1954 het tweede crematorium van Nederland. Steeds meer mensen begonnen te kiezen voor crematie in plaats van begraven te worden.

1955 – Cremeren wordt legaal

41 jaar na de eerste crematie komt er een wetswijziging die crematie legaal maakt. Wel zijn er nog strenge voorwaarden aan verbonden. Zo mocht cremeren alleen met een speciaal codicil, waarin de overledene uitdrukkelijk de wens om gecremeerd te worden vastgelegd had. Ook was een tweede lijkschouwing verplicht, omdat de overheid bang was dat met een crematie sporen van een misdrijf uitgewist konden worden.

1963 – Katholieke kerk overstag

De Katholieke kerk was altijd fel tegen crematie, maar ging in 1963 overstag: Katholieken hoefden niet meer per se begraven te worden na hun overlijden.

1968 – Geen codicil meer nodig

De verplichting tot het tonen van een codicil werd in 1968 afgeschaft. Cremeren was nu in de praktijk gelijkgesteld aan begraven, maar juridisch nog niet. De tweede lijkschouwing was nog steeds verplicht.

1995 – Volledige gelijkheid tussen begraven en cremeren

Door een wetswijziging in 1995 werd het cremeren ook juridisch geheel gelijkgesteld aan begraven.

2003 – Meer crematies dan begrafenissen

In 2003 vonden voor het eerst meer crematies dan begrafenissen plaats in Nederland. Inmiddels laat 62% van de Nederlanders zich cremeren.

Uw eigen keuze vastleggen

Een codicil is dus allang niet meer nodig, maar toch is het verstandig om uw keuze voor cremeren of begraven worden vast te leggen. Uw nabestaanden hoeven zich over die keuze dan geen zorgen te maken. Via uw uitvaartverzekering kunt u uw keuze uitstekend vastleggen en er rekening mee houden bij het bepalen van het verzekerde bedrag. De voorwaarden en premies van uitvaartverzekeringen kunt u eenvoudig en overzichtelijk vergelijken via UitvaartverzekeringExpert.nl.

(Bronnen: Jasper Enklaar, Onder de groene zoden. De persoonlijke Uitvaart (Alpha 1995), Uitvaart.Com & BDK Media producent film Geschiedenis cremeren in Nederland, LVC)