In Groningen bouwt coöperatie DELA het eerste elektrische crematorium van Nederland. De gasloze crematieoven gaat werken op groene stroom.

Uitvaartverzorger DELA is de eerste in Nederland met een elektrische crematieoven. De coöperatie kijkt het voorbeeld af van Zwitserland. Ovens van Nederlandse crematoria zijn nu aangesloten op het gasnet. Voor een crematie is ongeveer 60 kuub gas nodig. De stichting Milieu Centraal berekende dat dit ongeveer evenveel is als 140 keer douchen.

Alle uitvaarten klimaat-neutraal

Volgens de DELA-directeur Chris Beaulen is het hun streven dat in 2030 alle crematies klimaat-neutraal zijn. Alle faciliteiten die DELA vanaf nu bouwt, worden elektrisch. De coöperatie heeft al 20 crematoria in Nederland. Als er in een van deze crematoria een verbouwing staat gepland, wordt er gekeken of de nieuwe techniek ook daar kan worden toegepast.

Ook Yarden en Monuta hebben interesse

Verder willen andere uitvaartorganisaties ook van hun gasovens af, omdat het beter is voor het milieu. Zo heeft Yarden interesse in de elektrische crematieoven. Monuta denkt erover na om de nieuwe techniek te gebruiken bij een crematorium dat in Maastricht wordt gebouwd.

65 procent kiest voor cremeren

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om na hun dood te worden gecremeerd. In 1970 koos slechts 14 procent van de Nederlanders hiervoor, in 2001 was dat 50 procent en nu ligt het percentage op ongeveer 65 procent.

Het nieuwe gasloze crematorium van DELA wordt gebouwd aan het kanaal Hoendiep in Groeningen en gaat eind 2019 open.

Bronnen: nos.nl, dela.nl