De kans is groot dat u nog nooit van cryomeren hebt gehoord. Dat is ook niet zo gek, want dit is een vrij nieuwe methode van lijkverwerking. Op dit moment is deze methode nog niet toegestaan voor mensen. Toch verwacht de uitvaartbranche dat het in de toekomst mogelijk is om, naast begraven of cremeren, ook te kiezen voor cryomeren.

Cryomeren wordt ook wel vriesdrogen genoemd. Bij deze techniek wordt het lichaam compleet bevroren met stikstof, waarna het door trilling wordt afgebroken. Daarna blijft er slechts wat poeder over.

Wat gebeurt er bij cryomeren?

Het cryomeren begint met het afkoelen van het lichaam van de overledene. Het lichaam wordt eerst tien dagen afgekoeld tot een temperatuur van -18 graden Celsius. Als het lichaam voldoende is afgekoeld, wordt het in een vloeibare stikstof ondergedompeld van -196 graden Celsius. Hierdoor wordt het lichaam broos. Het wordt aan trillingen blootgesteld waardoor het uiteen valt en er een poeder overblijft. Het poeder wordt in een speciale droogkamer gevriesdroogd en verliest nog eens 30 procent van het gewicht. Vervolgens worden het kwik en andere metalen, zoals implantaten en vullingen verwijderd. Wat overblijft van het lichaam is een droge stof van 25 tot 30 kilogram. Deze stof wordt in een kist gedaan die biologisch afbreekbaar is. De kist wordt dan in de bodem geplaatst waar bacteriën de stof tot compost verteren.

Milieuvriendelijker dan cremeren en begraven

Het onderzoeksinstituut TNO heeft de methode cryomeren onderzocht en concludeerde dat deze methode duurzamer, ruimtebesparender, voordeliger en milieuvriendelijker is dan cremeren en begraven.

Bron: Wikipedia.nl