Kan ik overstappen van uitvaartverzekering?

Overstappen van uitvaartverzekeraar is mogelijk, maar het is niet zo eenvoudig als met andere verzekeringen. Met veel verzekeringen, zoals een zorgverzekering of een autoverzekering, is het vrij simpel om over te stappen naar een andere verzekeraar. Als het om een uitvaartverzekering gaat, is dit echter wat lastiger, maar niet onmogelijk. U kunt uw huidige uitvaartverzekering opzeggen en een nieuwe verzekering afsluiten bij een andere uitvaartverzekeraar. Echter, dit kan niet zomaar. Bovendien zitten er wat haken en ogen aan. Zo is het opzeggen van een uitvaartverzekering vrij prijzig.

Hoge kosten voor opzeggen

Als u een begrafenis- of crematieverzekering hebt, betaalt u maandelijks premie. In de loop der jaren bouwt u dan een kapitaal op waarmee uw uitvaart kan worden betaald. Vanwege deze constructie wordt het moeilijker om naar een andere aanbieder over te stappen. Als u de uitvaartverzekering opzegt, verliest u namelijk een deel van het kapitaal dat u hebt opgebouwd. Bovendien hanteren verzekeraars vaak zeer hoge kosten voor het opzeggen van een uitvaartverzekering.

Mogelijkheden om over te stappen van uitvaartverzekeraar

Wilt u toch graag overstappen naar een andere uitvaartverzekeraar? Dan hoeft u uw huidige uitvaartverzekering niet stop te zetten. Er zijn namelijk twee andere mogelijkheden om een andere uitvaartverzekering af te sluiten:

  • Uw huidige uitvaartvaartverzekering premievrij maken
  • Uw huidige polis afkopen

Uw huidige uitvaartverzekering premievrij maken

Het is mogelijk om uw huidige uitvaartverzekering premievrij te maken. U bouwt dan geen kapitaal meer op en het opgebouwde kapitaal wordt pas uitgekeerd na uw overlijden. Aangezien u uw uitvaartverzekering dan niet opzegt, hoeft u meestal geen hoge kosten of een boete te betalen. U kunt dan eenvoudig een tweede uitvaartverzekering afsluiten. Wel dient u er dan rekening mee te houden dat u bij uw vorige verzekeraar als een kapitaal hebt opgebouwd.

Uw huidige polis afkopen

Een andere mogelijkheid is om uw huidige polis af te kopen. Dit betekent dat de dekking vervalt en u geen premie meer betaalt. Meestal krijgt u een vastgesteld deel van de afkoopwaarde uitgekeerd, omdat u al een aantal jaren premie betaald hebt. In de meeste gevallen is het niet voordelig om uw polis af te kopen, omdat de afkoopwaarde vaak lager is dan de premie die u al die jaren heeft betaald. Verder brengt de verzekeraar kosten in rekening als u uw begrafenis- of crematieverzekering wilt afkopen.

Premie blijven betalen en bedrag bijverzekeren

Wilt u overstappen van uitvaartverzekeraar, omdat uw polis niet voldoende dekkend is voor uw gewenste uitvaart? Dan is het ook een optie om gewoon premie te blijven betalen en het kapitaal aan te vullen. U voorkomt dan dat u een deel van het opgebouwde kapitaal verliest. Er zijn drie manieren om bij te verzekeren:

  • Een extra bedrag bij verzekeren bij uw huidige uitvaartverzekeraar
  • Een tweede uitvaartverzekering afsluiten, waarmee u uw extra uitvaartwensen bijverzekert
  • Zelf geld sparen voor uw uitvaart