Uitvaartdeposito

Bij een uitvaartdeposito oftewel een koopsom stort u eenmalig een geldbedrag voor uw uitvaart. Zodra u komt te overlijden, keert de verzekeraar het geldbedrag uit aan uw nabestaanden om de uitvaart te bekostigen. De hoogte van het geldbedrag is weer afhankelijk van uw uitvaartwensen. Een ander woord voor uitvaartdeposito is uitvaartsparen.

Voor een uitvaartdeposito is er geen gezondheidsverklaring nodig. Iets dat bij een uitvaartverzekering wel zo is. Hierdoor is een uitvaartdeposito interessant voor mensen die geen uitvaartverzekering kunnen afsluiten vanwege hun leeftijd of een chronische aandoening.

Voor wie is een uitvaartdeposito geschikt?

Als u senior bent en geen uitvaartverzekering hebt afgesloten dan is een uitvaartdepositie een goede manier om u te verzekeren tegen de kosten van uw begrafenis of crematie. Het is namelijk veel moeilijker om een begrafenis- of crematieverzekering af te sluiten op oudere leeftijd. Veel verzekeraars hanteren een leeftijdsgrens van 65, 70 of 75 jaar. De reden dat verzekeraars dit doen, is omdat ze dan veel meer risico lopen dat u vroegtijdig overlijdt en ze minder premie van u ontvangen. Ook als u een terminale ziekte hebt, is het moeilijker om een begrafenis- of crematieverzekering af sluiten. Een uitvaartdeposito is dan een ideale oplossing.

Indexeren

Diverse verzekeraars bieden de mogelijkheid tot indexering van het uitvaartdeposito. Dit wordt automatisch gedaan, via de winstdeling of via de rentebijschrijving. Dankzij de indexering blijft uw kapitaal waardevast. De uitvaartkosten stijgen elk jaar en door de indexering groeit het kapitaal mee. Op deze manier krijgen uw nabestaanden niet te maken met extra kosten voor uw begrafenis of crematie. Ook kunt u tussentijds een bedrag bijstorten als uw uitvaartwensen zijn veranderd.