Heb ik een vrije keuze in uitvaartondernemers?

Of u een vrije keuze hebt in het kiezen van een uitvaartondernemer hangt af van de uitvaartverzekering die u hebt afgesloten. Er zijn diverse vormen van uitvaartverzekeringen en niet bij iedere verzekering is het mogelijk om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Wanneer u een natura uitvaartverzekering hebt afgesloten dan is de keuze vaak beperkt. U kunt dan alleen een uitvaartverzorger kiezen waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Wanneer u een kapitaalverzekering, oftewel een geldverzekering, hebt afgesloten, bepaalt u zelf welke uitvaartondernemer de uitvaart verzorgt. U hebt hier dan wel een vrije keuze in.

Heb ik vrije keuze in uitvaartondernemers?

Natura uitvaartverzekering

Met een natura uitvaartverzekering hebt u geen vrije keuze in het kiezen van de uitvaartverzorger. De uitvaartverzekeraar vergoedt de uitvaart meestal niet als u uw uitvaart door een andere uitvaartondernemer wilt laten verzorgen dan de ondernemer die in het standaard dienstenpakket zit. U heeft dus een beperkte keuze met een naturaverzekering. U moet dan kiezen voor een uitvaartondernemer waar de verzekeraar mee samenwerkt.

Kapitaal uitvaartverzekering

Heeft u een kapitaal uitvaartverzekering afgesloten? Dan keert de verzekeraar een kapitaal uit aan uw nabestaanden. Dit is het verzekerde bedrag. Met dit kapitaal kunnen zij de uitvaart betalen en zelf een uitvaartondernemer kiezen. Uw nabestaanden hebben dus een vrije keuze in het inhuren van de uitvaartondernemer. Ze zijn hierin niet beperkt. Wel hanteren veel uitvaartverzekeraars een korting als uw nabestaanden een uitvaartverzorger kiezen waarmee de verzekeraar samenwerkt.

Een uitvaartverzorger kiezen is niet moeilijk

Aangezien er in Nederland tientallen uitvaartverzorgers werkzaam zijn, is het vaak niet moeilijk om een ondernemer te vinden in uw buurt. Wel is het zinvol dat u, voordat u een uitvaartverzekering afsluit, eerst de voorwaarden goed leest en nagaat welke keuze u heeft in het inhuren van een uitvaartverzorger. Weet u nu al door welke uitvaartondernemer u uw uitvaart wilt laten verzorgen? Ga dan of deze samenwerkt met de verzekeraar waar u een uitvaartverzekering wilt afsluiten. U voorkomt dan dat u uw nabestaanden financieel belast.