Uitvaartondernemer

De uitvaartondernemer of uitvaartverzorger verzorgt de uitvaart van een overleden dierbare. Zodra iemand is overleden, begint de uitvaartverzorger met het organiseren van de begrafenis of de crematie. In de Wet of de Lijkbezorging staat vermeld dat een uitvaart binnen zes werkdagen na de overlijdensdatum moet plaatsvinden.

Wanneer het om een niet-natuurlijke dood gaat, dient het lichaam eerst te worden ‘vrijgegeven’ voordat de uitvaart geregeld kan worden.

Als de overledene een natura uitvaartverzekering heeft, wordt de uitvaart voor een groot deel door de uitvaartverzekeraar geregeld. Deze werkt samen met een uitvaartondernemer- of organisatie. Het kan ook zijn dat de verzekeraar tegelijk een uitvaartondernemer is.

Uitvaartondernemer

Welke taken heeft een uitvaartondernemer?

Een uitvaartondernemer voert tal van taken uit, zoals:

  • De verzorging van de overledene
  • Begeleiding in de periode rondom en tijdens de begrafenis of crematie
  • Het geven van een deskundig advies bij de inrichting van de uitvaart
  • Het verzorgen van de catering, zoals koffie, thee, frisdrank en cake of broodjes
  • Het verzorgen van producten als de bloemen, de rouwkaarten, de kist, het grafmonument, de rouwadvertenties en de bedankkaarten
  • Het bieden van nazorg en advies bij de rouwverwerking

Doordat de uitvaartondernemer veel taken op zich neemt, hoeven de nabestaanden zich niet steeds bezig te houden met het regelen van de uitvaart. Zij kunnen zich dan richten op het afscheid.

Uw uitvaartwensen bespreken

Wilt u er zeker van zijn dat uw uitvaart volgens uw wensen wordt uitgevoerd? Dan is het een optie om tijdens uw leven uw uitvaartwensen met de uitvaartondernemer te bespreken. De ondernemer legt uw wensen dan vast en deze worden bij uw overlijden aan de nabestaanden kenbaar gemaakt. De uitvaartondernemer kan u ook adviseren bij het kiezen van een passende uitvaartverzekering.