Uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum wordt ook wel een funerarium genoemd. Het is een gebouw waar de overleden dierbare is opgebaard en waar de afscheidsplechtigheid wordt georganiseerd. Een uitvaartcentrum beschikt in ieder geval over de rouwkamers, oftewel opbaarkamers, een koffiekamer en een aula. Daarnaast is er een koeling en een ruimte aanwezig voor de laatste zorg.

Een afscheidsplechtigheid wordt bijna altijd in een uitvaartcentrum georganiseerd. Hier kunnen kennissen en vrienden de nabestaanden condoleren, voordat de overledene naar de begraafplaats of het crematorium wordt vervoerd.

Uitvaartcentrum

Het rouwcentrum van CUVO aan de Ockenburghstraat in Den Haag

Eigendom van een uitvaartonderneming

Een uitvaartcentrum is meestal eigendom van een uitvaartonderneming. De onderneming gebruikt het uitvaartcentrum zelf ook en verhuurt ruimtes aan andere uitvaartverzorgers in de regio. Veel uitvaartcentra beschikken ook over diverse kantoorruimtes voor de uitvaartverzorgers.

Altijd goed bereikbaar

Soms ligt een uitvaartcentrum vlakbij een begraafplaats, crematorium of kerk in de buurt. Er zijn echter ook uitvaartcentra die in een woonwijk zijn gevestigd. De meeste uitvaartcentra beschikken over voldoende parkeerplekken en zijn zeer goed bereikbaar vanaf de snelweg.