Rouwbloemen voor een uitvaart

Bloemen meebrengen naar een uitvaart is niet verplicht, maar het is wel een gebaar dat gewaardeerd wordt door de nabestaanden. Door een rouwboeket of een ander arrangement met rouwbloemen mee te brengen laat je zien dat de overleden veel voor je heeft betekend en dat zijn overlijden je raakt. Er bestaat echter veel onduidelijkheid over rouwbloemen en de gelden etiquette. Welke bloemen kies je wanneer een dierbare overlijdt? En hoe regel je een rouwarrangement?

Rouwbloemen

Waarom kiezen voor rouwbloemen

Het is gebruikelijk om bij een uitvaart bloemen te leggen op en rondom de kist. Bloemen dienen een tweezijdig doel, aan de ene kant dienen de bloemen als een herdenkingsteken. Een rouwkrans of rouwboeket staat voor respect naar de overledene. Daarnaast kunnen rouwbloemen ook troost bieden aan de nabestaanden. Het is daarom ook een mooi gebaar om rouwbloemen te geven aan de nabestaanden, voor of vlak na de uitvaart.

Wat zijn rouwbloemen?

Rouwbloemen vormen arrangementen die zijn samengesteld door een bloemist. Er kan gekozen worden uit verschillende modellen, zo bestaat er een rouwkrans, een rouwboeket en andere rouwstukken. De bloemist is de beste adviseur voor het kiezen van rouwbloemen. Er kan gekozen worden uit een groot assortiment bloemen, bijvoorbeeld de lievelingsbloem van de overledene. Een rouwboeket kan sober zijn, maar dat hoeft niet. Er kan gekozen worden uit verschillende (figuratieve) modellen in allerlei verschillende kleuren.

Wie regelt de rouwbloemen?

In de meeste gevallen regelt de uitvaartondernemer de bloemen voor u. U kunt uw wensen aangeven waarna hij met de samenwerkende bloemmist een passend rouwstuk samenstelt. U kunt echter ook zelf de rouwbloemen regelen bij een bloemmist naar keuze. U kunt dan in overleg een persoonlijk rouwarrangement samenstellen. De kosten voor de rouwbloemen kunt u dan achteraf declareren bij de uitvaartverzekeraar.

Zelf een rouwstuk maken

Het is ook mogelijk om een rouwstuk te maken met bloemen uit de tuin van de overledene. Op die manier wordt een rouwstuk extra persoonlijk. U kunt dit zelf doen, maar u kunt dit ook doen in samenwerking met een bloemmist. De bloemmist heeft natuurlijk veel ervaring met het maken van rouwstukken en kan van de bloemen uit eigen tuin een professioneel rouwarrangement maken.

Een rouwboeket of rouwstuk versturen

Het is mogelijk om rouwbloemen van tevoren naar de nabestaanden of het uitvaartcentrum te versturen. Op die manier kan de uitvaartondernemer de aanwezige bloemen op een goede manier ordenen zodat deze goed tot hun recht komen. De rouwbloemen verstuurt u bij voorkeur de dag voor de uitvaart. Wilt u een rouwboeket sturen naar de nabestaanden? Doe dit dan bij voorkeur in de dagen voor de uitvaart.

Bloemen meebrengen naar de uitvaart

Op de condoleancekaart staat vaak vermeld van welke bloemen en/of kleuren de overledene hield. Dit kunt u als een open uitnodiging beschouwen om bloemen mee te brengen naar de uitvaart. Soms wordt er expliciet gevraagd om een enkele bloem mee te nemen. Het getuigt van respect om hier gehoor aan te geven. Ook wanneer er niets over bloemen op de kaart staat, wordt een rouwstuk over het algemeen wel gewaardeerd. U kunt zich hierbij laten adviseren door de bloemmist. De veiligste keuze is een rouwstuk van witte bloemen, bijvoorbeeld lelies of rozen. Veel bloemen hebben een symbolische betekenis, laat u daarom goed informeren wanneer u van de standaard af wilt wijken. U wilt immers geen verkeerde indruk wekken.

Rouwbloemen op kist

Rouwlint met tekst

U kunt ervoor kiezen het rouwboeket of rouwstuk te voorzien van een rouwlint. Op een rouwlint kan een persoonlijke boodschap geprint worden. Veel voorkomende teksten zijn ‘Vaarwel’, ‘Een laatste groet’ of ‘We zullen je missen’. Vaak wordt ook de naam van de afzender op het lint gezet, of een verwijzing naar de afzender. Rouwlinten worden door de nabestaanden vaak bewaard als een herinnering. Bij een rouwboeket dat naar de familie gestuurd wordt volstaat een eenvoudig kaartje met een korte tekst.

Liever geen bloemen

Niet iedereen stelt rouwbloemen op prijs. Al staan bloemen voor de meeste mensen gelijk aan respect en troost, anderen kunnen er juist de vergankelijkheid van het leven in zien en er een negatieve waarde aan verbinden. Er wordt dan ook weleens gevraagd geen bloemen mee te nemen. In een enkel geval verzoekt men het bedrag dat u anders aan bloemen had besteed te doneren aan een goed doel. Neem geen bloemen mee wanneer u dit nadrukkelijk verzocht wordt niet te doen. Staat er niets over bloemen op de rouwkaart? Dan kunt u altijd contact opnemen met de uitvaartverzorger of andere genodigden om te vragen of rouwbloemen op prijs worden gesteld.