Opbaring

De letterlijke betekenis van opbaring is ‘het op een baar leggen’ van iemand die is overleden. Iemand wordt na het overlijden voor de laatste keer verzorgd. Dit wordt afleggen genoemd. Hierna wordt de overleden dierbare een aantal dagen opgebaard. De opbaring kan thuis of in het uitvaartcentrum gebeuren.

Voor de nabestaanden is het opbaren een emotionele gebeurtenis waarbij ze afscheid kunnen nemen van de overleden dierbare. Er zijn mensen die het eng vinden, omdat ze nog nooit een dode persoon hebben gezien. Echter, opbaring is helemaal niet eng. Het is eigenlijk een zeer liefdevolle gebeurtenis.

Een dierbare die is overleden, wordt vier tot vijf dagen opgebaard. Daarna vindt de uitvaart plaats. Gedurende de periode van opbaring kunnen familie en vrienden afscheid nemen. Iets dat erg zinvol is in het rouwproces.

Opbaring

Thuisopbaring

Er zijn steeds meer mensen die voor een thuisopbaring kiezen. Dit kan een positief effect hebben op de rouwverwerking. Bovendien hebben de nabestaanden dan niets te maken met de openingstijden van het rouwcentrum. Ze kunnen dag en nacht naast de overleden dierbare zitten en afscheid nemen. Voor de thuisopbaring zijn geen speciale regels. Veel mensen baren de overledene op bed op. Op het matras wordt dan een koelingssysteem geplaatst, zodat de overleden persoon koel blijft. Over dit systeem wordt een laken gelegd, zodat het niet te zien is.

Opbaring in het rouwcentrum

Mensen die de overleden dierbare liever in het rouwcentrum willen opbaren, kunnen eventueel kiezen voor een opbaring in een 24-uurs kamer. Hier krijgen nabestaanden dan de sleutel van, zodat ze 24 uur per dag afscheid kunnen nemen van de overledene. De meeste rouwcentra beschikken over een of meerdere 24-uurs kamers.