Uitvaart regelen

De meeste mensen hebben weinig tot geen ervaring met het regelen van een uitvaart. Toch krijgen we allemaal wel eens te maken met het (plotselinge) verlies van een dierbare. Wanneer een ouder, een partner of een kind overlijdt, kunt u opeens voor deze zware, maar mooie taak staan.

Uitvaartwensen kenbaar maken

Veel mensen spreken bij leven niet over hun uitvaartwensen. Zij vinden het eng om over de eigen dood na te denken, het uitspreken van de uitvaartwensen gaat nog een stap verder. Toch is het goed om uw wensen op papier te zetten. Veel uitvaartverzekeraars bieden de mogelijkheid om de uitvaartwensen bij hen bekend te maken. Op die manier kunnen deze uitgevoerd worden op het moment van overlijden. De uitvaartwensen kunnen als een leidraad dienen voor de nabestaanden. Wanneer u zelf plots een uitvaart moet regelen, is het voor u ook prettig wanneer u op de hoogte bent van de wensen van de overledene.

Een persoonlijke uitvaart

Bij het regelen van een uitvaart krijgt u te maken met begrippen, regels en procedures waar u eerder nooit over nagedacht heeft. Allereerst is het verstandig contact te zoeken met de uitvaartverzekeraar en de uitvaartondernemer. Hij/zij zal de uitvaart voor u organiseren en kan u stap voor stap begeleiden bij het samenstellen van een persoonlijke uitvaart.

Balsemen

Balsemen is een methode om het lichaam van een overledene te conserveren. Op die manier blijft het lichaam in goede conditie tot de uitvaart.

Condoleance

Een rouwkaart met een passende tekst kan de nabestaanden troost bieden in tijden van rouw. Wij geven u tips voor het kiezen van een condoleancetekst.

Dankbetuiging

Met een dankbetuiging kunt u de aanwezigen op de uitvaart en de mensen die u op andere wijze tot troost waren, bedanken.

Opbaring

Een overledene wordt kort na het overlijden enkele dagen opgebaard, totdat de uitvaart plaatsvindt. In deze periode kunnen dierbaren afscheid nemen.

Overlijdensberichten

Met een rouwadvertentie kunt u mensen informeren over het overlijden van uw dierbare. Bovendien is een rouwadvertentie vaak een mooi eerbetoon aan de overledene.

Repatriëring

Na een overlijden in het buitenland kunt u ervoor kiezen uw dierbare naar het thuisland te laten brengen voor de uitvaart.

Resomeren

Resomeren is een milieuvriendelijk alternatief voor begraven en cremeren. Op dit moment is het resomeren van mensen in Nederland nog niet toegestaan.

Rouwauto

Voor het vervoeren van de overledene naar het uitvaartcentrum of naar de begraafplaats dient u te beschikken over speciaal vervoer.

Rouwbloemen voor een uitvaart

Met een rouwboeket kunt u aan de nabestaanden tonen dat het overlijden van een dierbare u erg raakt. Rouwbloemen bieden troost aan de nabestaanden.

Rouwstoet

De rouwstoet bestaat uit een rouwauto en één of meerdere volgauto’s. Een rouwstoet is te herkennen aan de rouwvaantjes die aan de auto’s bevestigd worden.

Tijd tussen overlijden en de uitvaart

De tijd tussen een overlijden en de uitvaart is wettelijk bepaald. Om van deze periode af te wijken heeft u toestemming nodig van diverse instanties.

Toespraak voor uitvaart schrijven

Een toespraak schrijven voor de uitvaart van een dierbare is een mooi eerbetoon aan de overledene. Bovendien biedt een afscheidstoespraak vaak troost aan de nabestaanden.

Uitvaart in het weekend

Traditioneel vindt een uitvaart altijd plaats op een werkdag. Het is echter mogelijk om tegen een meerprijs te kiezen voor een uitvaart in het weekend.

Uitvaart voor uw huisdier

Het verlies van uw huisdier veroorzaakt vaak pijn en verdriet. U kunt liefdevol afscheid nemen door een uitvaart voor uw huisdier te organiseren.

Uitvaartcentrum

Veel nabestaanden kiezen ervoor om de overledene op te laten baren in het uitvaartcentrum. De condoleance en de afscheidsceremonie kunnen ook in het uitvaartcentrum plaatsvinden.

Uitvaartdeposito

Bij een uitvaartdeposito legt u eenmalig een geldsom opzij voor uw uitvaart bij een uitvaartverzekeraar. Na uw overlijden wordt dit bedrag uitgekeerd aan uw nabestaanden.

Uitvaartmuziek

Met de keuze voor muziek maakt u een uitvaart al snel persoonlijk. Bovendien roept muziek vaak herinneringen op en biedt het troost aan de aanwezigen.

Uitvaartondernemer

De uitvaartondernemer of uitvaartverzorger neemt u de zorg voor de organisatie van de uitvaart uit handen. Hij/zij regelt alle praktische kanten van de uitvaart.

Vrije keuze in uitvaartondernemers?

Niet iedere uitvaartverzekering biedt u vrijheid bij het kiezen van een uitvaartondernemer. Soms bent u verplicht te kiezen voor de uitvaartondernemer van de uitvaartverzekeraar.

Overlijden in het buitenland

Bij een overlijden in het buitenland kunt u kiezen tussen een uitvaart daar of een repatriëring naar het thuisland. Uw uitvaartverzekeraar kan u hierbij helpen.