Resomeren

Heeft u al nagedacht over uw eigen uitvaart? Wist u dat u in de toekomst misschien niet hoeft te kiezen voor begraven of cremeren? De kans bestaat dat resomeren dan mogelijk is. Bij deze techniek wordt het lichaam in drie uur ontbonden in een chemisch bad.

Resomeren, oftewel hydrolyse, is een modern alternatief voor begraven of cremeren. De Schotse uitvinder Sandy Sullivan heeft deze methode uitgevonden. Na het resomeren blijft een poeder over van het lichaam van de overledene.

Snel ontbindingsproces

Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in een chemisch bad van water en kaliloog. Dit snelle ontbindingsproces vindt plaats in een ronde cabine. Na het proces blijft er alleen een capsule over. Het lichaam wordt in een zijden hoes de cabine ingeschoven en vervolgens wordt er kaliloog aan het water toegevoegd. De vloeistof heeft een temperatuur van 180 graden Celsius en het lichaam wordt dan binnen 2 tot 3 uur afgebroken. Het enige dat overblijft is een bruinige vloeistof en wit poeder. Dit poeder is afkomstig van de botten en wordt aan de nabestaanden meegegeven.

Beter voor het milieu

Resomeren is beter voor het milieu dan cremeren of begraven. Er wordt 33 procent minder CO2 uitgestoten dan bij een crematie. Op dit moment is resomeren nog niet wettelijk toegestaan in Nederland, maar uitvaartorganisaties zijn hier wel voor aan het lobbyen. Resomeren is al wel toegestaan bij overleden huisdieren.