Beneficiaire aanvaarding

Het kan zijn dat een dierbare bij zijn of haar overlijden meer schulden dan bezittingen nalaat. Als erfgenaam kunt u dan kiezen voor een beneficiaire aanvaarding van de erfenis. Dit wordt ook wel aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. U wordt dan niet aansprakelijk gesteld voor de schulden van de overledene.

Middenweg tussen aanvaarding en verwerping

U kunt een beneficiaire aanvaarding zien als een soort middenweg tussen de aanvaarding en de verwerping van de erfenis. U aanvaardt de erfenis, maar tegelijkertijd verwerpt u deze als blijkt dat de overleden dierbare meer schulden nalaat dan bezittingen. Als één erfgenaam de erfenis beneficiair aanvaardt, moet de gehele erfenis beneficiair afgehandeld worden. Als u kiest voor een beneficiaire aanvaarding moeten de schuldeisers genoegen nemen met wat er aan bezittingen over is.

Als er een minderjarige bij de erfenis is betrokken, wordt de erfenis altijd beneficiair afgehandeld. Op deze manier wordt voorkomen dat minderjarigen aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de overleden persoon.

Verklaring Nalatenschap afleggen

Voor een beneficiaire aanvaarding moet u een Verklaring Nalatenschap bij de rechtbank afleggen. Deze verklaring legt u af bij de rechtbank waar de overleden persoon voor het laatst heeft gewoond. Soms is het wettelijk verplicht om de erfenis volgens de regels af te wikkelen. Dit heet een vereffening van de erfenis volgens de wet.

Toch meer bezittingen dan schulden

Het is mogelijk dat het achteraf toch meevalt met de schulden van de overledene. Zo kan het zijn dat de overledene uiteindelijk toch meer bezittingen dan schulden achterlaat. U heeft dan toch recht op een deel van de bezittingen, ondanks de beneficiaire aanvaarding.