Rouwverwerking

Als u een dierbare verliest dan zult u hem of haar missen. Het maakt niet uit of iemand na een langdurig ziekbed of plotseling is overleden; het is de eerste maanden vaak moeilijk te begrijpen dat een dierbare echt weg is en niet meer terugkomt. Het missen lijkt niet minder te worden en er komt steeds weer een nieuwe dag die u zonder uw dierbare moet doorkomen. Tijdens het rouwproces krijgt u te maken met tal van emoties. Hoe gaat u hier mee om? En wat zijn tips bij de rouwverwerking?

Rouwverwerking

Als u dierbare is overleden, zult u hem of haar nooit meer horen praten, lachen of zien lopen. Dingen die jarenlang gewoon waren, zijn er ineens niet meer. Dit verlies doet intens veel pijn en roept tal van emoties op. Emoties die horen bij de rouwverwerking.

Rouwverwerking is persoonlijk

Rouwverwerking is persoonlijk en kost tijd. De meeste mensen verwachten vaak dat een rouwperiode na zes maanden voorbij is, maar dat is niet bij iedere persoon zo. Bij de meeste mensen kost de rouwverwerking een aantal jaren en gaan ze door een aantal fases. Pas wanneer u iemands dood een plekje hebt gegeven en aan uw overleden dierbare kunt terugdenken zonder daar direct bedroefd van te worden, heeft u het verlies een plaats gegeven.

Vijf verschillende rouwfases

De psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft vijf verschillende rouwfases beschreven die de meeste mensen geheel of gedeeltelijk doorlopen tijdens het overlijden van een dierbare. Ook al zijn deze fases in een bepaalde volgorde omschreven, toch doorloopt ieder mens ze weer op een andere manier. Het kan dus heel goed dat deze volgorde niet voor u geldt. Rouwen is namelijk altijd een individueel proces.

1. De ontkenningsfase

De eerste fase van de rouwverwerking bestaat meestal uit ontkenning. Het is een afweermechanisme van uw brein. U ontkent de waarheid, omdat deze te hard is.

2. De fase van boosheid

Tijdens de rouwverwerking ervaren veel mensen ook een soort boosheid. Ze zijn niet alleen verdrietig, maar ook boos op het lot, op de artsen, op de omgeving of op God. Als u zich boos voelt, is dit niet iets abnormaals. Het is eigenlijk een heel gezond verdedigingsmechanisme.

3. De fase waarbij u het gevecht aangaat

In de derde fase komt het besef dat verdriet en boosheid u niet verder helpen. De meeste mensen willen het verlies dan verwerken door het gevecht aan te gaan of door doelen te stellen. Bekende voorbeelden hiervan zijn het maken van een lange fietstocht, het lopen van een marathon, stoppen met roken of drinken of het maken van een verre reis.

4. De depressieve fase

Na verloop van tijd komt u erachter dat ontkennen, boosheid en vechten niet helpt om het verlies te verwerken. Wat volgt is teleurstelling en dit kan leiden tot een depressieve fase. U voelt zich machteloos, huilt veel en het verdriet komt naar boven.

5. De fase van acceptatie

Er breekt een dag aan dat u probeert om het verlies een plekje te geven. Natuurlijk mist u uw dierbare nog en bent u hem of haar niet vergeten, maar u wilt weer verder met uw leven. U probeert u leven in te richten zonder uw dierbare.

Tips bij de rouwverwerking

Gedurende het proces van rouwverwerking kan het troost bieden om bij het verlies stil te staan. Er zijn tal van manieren waarop u dat kunt doen. Hieronder geven wij u een aantal tips.

Bezoek een speciale plek

Gedenk de overledene door een bijzondere plek te bezoeken, zoals zijn of haar graf of de plek waar de as is uitgestrooid. Het kan natuurlijk ook een speciale plek zijn uit jullie verleden, zoals het strand, een park of een stad.

Schrijf een brief

Is er nog iets dat u graag had willen zeggen tegen uw dierbare? Schrijf dit dan op in een brief. Dit kan helpen om het verlies te verwerken. U kunt de brief bewaren, hem versturen met flessenpost of oplaten aan een wensballon.

Maak een altaartje in huis

Kies een hoekje in huis waar u wat spullen en foto’s van uw overleden dierbare bij elkaar zet. Zet er een bloem of een kaarsje bij. Dit kleine altaartje is een fijne en mooie plek om uw dierbare te herdenken.

Haal herinneringen op met elkaar

Kom met familie en/of vrienden bij elkaar om herinneringen op te halen en te praten over de dierbare. Ga samen iets doen wat jullie met hem of haar deden of bekijk foto’s en video’s.

Doe iets wat uw dierbare graag deed

Doe iets wat uw overleden dierbare graag deed. Luister bijvoorbeeld naar zijn of haar favoriete liedjes of kook het lievelingseten van hem of haar.