Hoeveel kost een uitvaart?

Voordat u een uitvaartverzekering afsluit, is het verstandig om goed na te denken over uw uitvaart en de uitvaartkosten. Een standaard uitvaart kost al snel tussen de 7000 en 10.000 euro. De exacte kosten van uw uitvaart zijn weer afhankelijk van uw uitvaartwensen. Meestal kost een begrafenis meer dan een crematie. Dit komt, omdat een graf met een grafsteen duurder is dan cremeren. Bovendien zijn eventuele extra wensen ook weer van invloed op de kosten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u bijzondere rouwauto’s op uw uitvaart wilt of begraven wilt worden in een persoonlijk vormgegeven kist.

Wat kost een uitvaart

Copyright © PC Uitvaart

Begraven of cremeren

Weet u al of u na uw overlijden wilt worden begraven of gecremeerd? Dan is het verstandig om hiermee rekening te houden als u een uitvaartverzekering afsluit. Begraven of cremeren behoort tot een van de grootste kostenposten van de uitvaart. Via onze handige kosten tool kunt u zelf berekenen hoeveel uw uitvaart ongeveer kost.

Begraven

Begraven is altijd duurder. Bovendien varieert de hoogte van de grafrechten per gemeente. Een particulier eenpersoonsgraf met een looptijd van 20 jaar kost tussen de 1000 en 2000 euro. Bovenop deze grafrechten komen de nog de kosten voor de grafsteen. Een algemeen graf is goedkoper. Hierbij wordt de overleden persoon bijgezet in een graf waar nog twee andere, onbekenden, liggen. Meestal is het niet mogelijk om een grote gedenksteen op dit graf te plaatsen. Een algemeen graf heeft een maximale looptijd van 10 jaar. Hierna wordt het graf geruimd. Het is dan mogelijk om de stoffelijke resten te begraven in een particulier graf.

Cremeren

Cremeren is vaak goedkoper dan begraven. Een crematie kost ongeveer de helft tot tweederde van een begrafenis. Het prijsverschil zit vooral in de grafkosten en de hoge kosten voor de graf- en de gedenksteen. Bij een crematie heeft u niet met deze kosten te maken. Een crematie zelf kost rond de 1100 euro en een naamplaat op een gedenkmuur kost ongeveer 500 euro.

De opbaring, het vervoer en de uitvaartdienst

Zowel bij een begrafenis als een crematie worden er kosten in rekening gebracht voor de opbaring, het vervoer en de uitvaartdienst. Deze kosten vormen een groot deel van de prijs van de uitvaart. De totale prijs voor deze uitvaartdiensten ligt gemiddeld tussen de 2500 en 3000 euro. De prijs kan echter variëren als er afwijkende uitvaartwensen zijn of als er wordt afgeweken van de normale procedure. Normaal wordt een overleden persoon binnen een week begraven of gecremeerd. Als hier langer mee wordt gewacht dan stijgen de kosten. Er moet dan een hoger bedrag worden betaald voor de opbaring. Als de uitvaartdienst zeer uitgebreid en lang is, moet de ruimte langer worden gehuurd. Ook dit is van invloed op de kosten.

De kist en andere kosten

De uitvaartkosten worden dus onder meer bepaald door het begraven of cremeren, de opbaring, het vervoer en de uitvaartdienst. Daarnaast is er nog sprake van overige kosten. Hieronder vallen de kist en andere zaken. Een standaardkist kost gemiddeld tussen de 600 en 800 euro. De prijs voor een duurdere kist ligt al snel tussen de 1000 en 2000 euro of meer. Bij overige kosten kunt u denken aan eten en drinken na de uitvaart, zoals koffie, thee, frisdrank en cake. Verder vallen onder overige kosten ook bloemen, dragers van de kist en een rouwadvertentie.