Wat kost een grafsteen?

De prijs van een grafsteen is afhankelijk van vier factoren: het model van de steen, de soort steen die men kiest, de letters die men op de steen wil plaatsen en de hoeveelheid werk die gaat zitten in het realiseren van de grafsteen. Het is daarom moeilijk om in het algemeen iets te zeggen over de kosten van een grafsteen. De prijs zal echter vrijwel nooit lager zijn dan circa 800 euro. Door te kiezen voor een uitvaartverzekering kunnen de kosten van een grafsteen in de meeste gevallen vergoed worden.

Grafsteen

Copyright: Monuta

Grafsteen kopen

Een grafsteen is een herdenkingsmonument voor het graf van een dierbare. Meestal wordt deze kort na de begrafenis gekocht en enkele maanden later geplaatst. Welke grafsteen u kiest, is heel persoonlijk. U bent daar – binnen de regels van de begraafplaats – volkomen vrij in. De meeste mensen kiezen voor een grafsteen die past bij de overledene. Een grafsteen kan persoonlijk gemaakt worden door de toevoeging van een passende tekst, een foto of een afbeelding. De keuzes die u maakt zijn bepalend voor de prijs van de grafsteen.

De keuze van het materiaal

Voor het vervaardigen van de grafsteen kunt u kiezen uit verschillende materialen. De prijs van de steen wordt in de meeste gevallen bepaald door de locatie waar deze steen gewonnen wordt. Traditioneel wordt er vaak gekozen voor graniet. Graniet is verkrijgbaar in een grote variatie aan kleuren en is zeer duurzaam. Het is echter ook een prijzige steensoort waardoor een grafsteen relatief duur kan zijn. Minder dure steensoorten waar u uit kunt kiezen zijn bijvoorbeeld marmer of de grijze impala. Iedere steensoort kent voor- en nadelen in prijs, duurzaamheid en onderhoud.

Model grafsteen

De prijzen van een grafsteen liggen het laagst wanneer u kiest voor een standaardmodel. Deze grafstenen worden vaak in grote oplages gemaakt waardoor de kosten gedrukt kunnen worden. Ook binnen de standaardcollectie is de keuze zeer uitgebreid, zodat er voor vrijwel iedereen een passend model beschikbaar is. Bij de keuze van een bijzonder model buiten de collectie betaalt u in de meeste gevallen extra arbeidskosten. Het vervaardigen van een grafsteen op maat kan al snel 50 euro per uur extra kosten.

Tekst grafsteen

De kosten voor de tekst van een grafsteen worden grotendeels bepaald door het arbeidsloon. Hoe meer tekst u kiest, des te meer tijd het zal kosten om de losse letters in de grafsteen te graveren. Wie wil besparen op de kosten van een grafsteen kan zich daarom beperken tot de basiselementen: de naam van de overledene, de geboortedatum en de sterfdatum. De meeste mensen voegen echter nog een verwijzing naar de overledene of een (Bijbel)tekst toe. Ook het graveren van afbeeldingen op de grafsteen kan voor extra kosten zorgen. Bovendien speelt de keuze van het soort steen opnieuw een rol: de ene steen laat zich eenvoudiger graveren dan de andere steen.

Bijkomende kosten

Het grootste deel van de kosten van een grafsteen wordt bepaald door de keuze van de steensoort, het model van de grafsteen en de tekst die op de steen geplaatst wordt. Deze kosten bestaan dus uit materiaalkosten en arbeidsloonkosten die kunnen variëren door de keuzes die u maakt. Daarnaast kunnen er kosten in rekening gebracht worden voor het vervoer van de grafsteen, het plaatsen van de grafsteen en het verkrijgen van diverse vergunningen.

Kosten grafsteen

Een sobere grafsteen van relatief goedkoop materiaal kost inclusief plaatsing en vergunningen al snel 800 euro. Door persoonlijke keuzes wat betreft materiaal, model en tekst kunnen deze kosten al snel oplopen. Wie kiest voor een granieten steen met een grote hoeveelheid tekst kan rekenen op een prijs van duizenden euro’s. Het is een persoonlijke afweging welke keuzes u maakt. In sommige gevallen kan een vergoeding vanuit de uitvaartverzekering u meer financiële vrijheid bieden bij het maken van deze keuzes.

Vergoeding vanuit de uitvaartverzekering

Niet iedere uitvaartverzekering vergoedt de kosten van een grafsteen. Wanneer u een uitvaartverzekering kiest die werkt met een dienstenpakket, kunt u in de voorwaarden nalezen welke kosten er precies vergoed worden. Een uitvaartverzekering die na overlijden een bepaald bedrag uitkeert kan – afhankelijk van de overige kosten die u maakt – voldoende blijken om ook een grafsteen te bekostigen.

Vergoeding vanuit een grafsteenverzekering

Sommige uitvaartverzekeraars bieden naast een uitvaartverzekering een aparte verzekering voor een grafsteen aan waarmee na de uitvaart een grafsteen aangekocht kan worden die voldoet aan de persoonlijke wensen. Indien u een passende uitvaartverzekering heeft, is een aparte grafsteenverzekering echter overbodig. In de algemene voorwaarden kunt u nalezen welke situatie op u van toepassing is en of het wenselijk is de uitvaartverzekering aan te passen.