Hoe kan ik besparen op mijn uitvaart?

Uw uitvaart is niet het leukste onderwerp om over na te denken. Toch is het zinvol om dit wel te doen. Een uitvaart is namelijk een dure gebeurtenis. Een gemiddelde begrafenis of crematie kost al snel rond de 7000 of 8000 euro. Natuurlijk wilt u uw nabestaanden niet opzadelen met onverwachte kosten. Het is dan ook verstandig om een begrafenis- of crematieverzekering af te sluiten. De maandelijkse premie voor deze verzekering kan soms best oplopen, maar toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Als u slimme keuzes maakt in de wijze waarop u uw uitvaart wilt laten verzorgen, kunt u besparen op uw uitvaartverzekering.

Voordat u een uitvaartverzekering afsluit, kunt u al besparen op uw uitvaart. Dit doet u door uw uitvaartwensen op papier te zetten. Zo weet u wat u wel en niet wilt verzekeren. U kunt uitvaartverzekeringen dan goed met elkaar vergelijken.

Als u een begrafenis- of crematieverzekering afsluit, kiest u een bedrag dat u aan uw uitvaart wilt besteden. Hoe lager dit verzekerde bedrag is, hoe minder premie u maandelijks betaalt. Meestal is een uitvaartverzekering al niet zo duur, maar door een lager bedrag te verzekeren, bespaart u maandelijks toch enkele euro’s.

Hiermee bespaart u op uw uitvaart

Op veel websites van verzekeraars en op uitvaartverzekeringexpert.nl, treft u een calculator waarmee u de kosten van uw afscheid eenvoudig kunt berekenen. Hiermee kunt u diverse opties selecteren, zodat u snel berekent welk bedrag u het beste kunt verzekeren. De opties die u kiest, kunnen een behoorlijk verschil maken. Zo zorgen de volgende opties voor een flink kostenverschil:

  • Cremeren in plaats van begraven
  • Thuis opbaren
  • De kist
  • Rouwkaarten
  • Bloemen
  • Volgauto’s

Cremeren in plaats van begraven

U bespaart geld door te kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Cremeren is goedkoper dan begraven. Als u ervoor kiest om de as te laten uitstrooien, bespaart u geld op de kosten van de urn. Bovendien bespaart u met een crematie ook op de grafkosten. Een grafsteen is immers duur en uw nabestaanden moeten jaarlijks grafrecht betalen. Dit is de huur van uw graf.

Thuis opbaren

Steeds meer mensen kiezen voor thuis opbaren. De reden dat hier vaak voor wordt gekozen is, omdat het in een eigen, persoonlijkere, omgeving is. Daarnaast is thuis opbaren veel goedkoper dan opbaren in een rouwcentrum.

De kist

Ook op de kist kunt u flink wat kosten besparen. Een lijkkist kan heel duur zijn, maar u kunt ook kiezen voor een goedkoper exemplaar of u kunt zelf een kist laten maken. Hoe luxer de lijkkist, hoe duurder deze is. Door voor een standaard kist te kiezen, bespaart u al snel honderden euro’s op uw verzekering.

Rouwkaarten

Het laten ontwerpen van rouwkaarten kan duur zijn. Een eenvoudige, enkelzijdige, grijskleurige kaart is veel goedkoper dan een dubbelzijdige, in kleur bedrukte kaart. Als het om een redelijk kleine uitvaart gaat, kunnen de nabestaanden mensen ook telefonisch of per e-mail uitnodigen voor de uitvaart.

Bloemen

Een bloemstuk dat op de kist ligt, kan zo goedkoop of duur zijn als u wilt. Natuurlijk betaalt u meer voor een groot bloemstuk. Er zijn immers veel bloemen voor gebruikt. Het is een optie om zelf bloemen te kopen en een boeket te maken of ervoor te kiezen om geen bloemen op de kist te leggen. Of vraag aan de mensen of ze zelf allemaal een bloem willen meenemen.

Volgauto’s

Vaak kunt u ervoor kiezen om volgauto’s te huren voor de uitvaart. Dit wordt dan een mooie stoet met dezelfde wagens. Maar is dit echt nodig? De uitvaartkosten stijgen dan direct. Familie en vrienden kunnen ook met een eigen auto in de rouwstoet rijden.