Kosten uitvaart

Wat kost een uitvaart?

Wat kost een uitvaart?

Voordat u een uitvaartverzekering afsluit, is het verstandig om goed na te denken over uw uitvaart en de uitvaartkosten. Een standaard uitvaart kost al snel tussen de 7.000 en 10.000 euro. De exacte kosten van uw uitvaart zijn weer afhankelijk van uw uitvaartwensen. Meestal kost een begrafenis meer dan een crematie. Dit komt, omdat een graf met een grafsteen duurder is dan cremeren. Bovendien zijn eventuele extra wensen ook weer van invloed op de kosten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u bijzondere rouwauto’s op uw uitvaart wilt of begraven wilt worden in een persoonlijk vormgegeven kist.

Begraven of cremeren

Weet u al of u na uw overlijden wilt worden begraven of gecremeerd? Dan is het verstandig om hiermee rekening te houden als u een uitvaartverzekering afsluit. Begraven of cremeren behoort tot een van de grootste kostenposten van de uitvaart. Via onze handige kosten tool kunt u zelf berekenen hoeveel uw uitvaart ongeveer kost.

Waarom kost een begrafenis meer dan een crematie?

De reden dat een begrafenis meer dan een crematie kost heeft te maken dat een begrafenis andere kosten met zich mee brengt. Bij een begrafenis is het graf het duurste onderdeel van de uitvaart. De extra kosten geen vooral zitten in: Het delven van het graf, de grafsteen de grafkosten, en onderhoud van het graf.

Gemiddelde uitvaartkosten

Gemiddelde uitvaartkosten

Om uw een inzicht te geven wat de onderdelen van een uitkaart gemiddelds kosten hebben we dit overzichtelijk weergegeven. Dit zijn kosten die gemaakt worden voor een crematie. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een crematie dan een begrafenis. Mocht u een begrafenis willen dan zult u ongeveer 2.000 euro meer rekenen.

Onderdeel van de uitvaartKosten
Kosten voor het regelen en uitvoeren van de uitvaart.€ 1900,-
Het vervoer van de overledene naar de opbaarlocatie€ 275,-
De verzorging van de overledene.€ 200,-
Uitvaartkist€ 495,-
De opbaring van de overledene voor zes dagen in een uitvaartcentrum.€ 600,-
Rouwbezoek waarin bezoekers in alle rust afscheid kunnen nemen€ 175,-
Rouwauto voor het laatste vervoer.€ 295,-
Rouwkaarten (75 stuks) en verzendkosten.€ 250,-
Het organiseren van een afscheidsbijeenkomst van 60 minuten in een aula.€ 1.300,-
Een bloemstuk voor op de uitvaartkist.€ 150,-
Koffie, thee en fris met broodjes voor 100 personen€ 1.000,-
Aanvullende wensen (Urn of woorddienstbegeleider)€ 750,-
€ 7.390,-

Kan ik besparen op mijn uitvaart?

Kan ik besparen op mijn uitvaart?

Op veel websites van verzekeraars en op onze website, treft u een calculator waarmee u de kosten van uw afscheid eenvoudig kunt berekenen. Hiermee kunt u diverse opties selecteren, zodat u snel berekent welk bedrag u het beste kunt verzekeren. De opties die u kiest, kunnen een behoorlijk verschil maken. Zo zorgen de volgende opties voor een flink kostenverschil:

Cremeren in plaats van begraven

U bespaart geld door te kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Cremeren is goedkoper dan begraven. Als u ervoor kiest om de as te laten uitstrooien, bespaart u geld op de kosten van de urn. Bovendien bespaart u met een crematie ook op de grafkosten. Een grafsteen is immers duur en uw nabestaanden moeten jaarlijks grafrecht betalen. Dit is de huur van uw graf.

Thuis opbaren

Steeds meer mensen kiezen voor thuis opbaren. De reden dat hier vaak voor wordt gekozen is, omdat het in een eigen, persoonlijkere, omgeving is. Daarnaast is thuis opbaren veel goedkoper dan opbaren in een rouwcentrum.

De grafkist

Ook op de kist kunt u flink wat kosten besparen. Een lijkkist kan heel duur zijn, maar u kunt ook kiezen voor een goedkoper exemplaar of u kunt zelf een kist laten maken. Hoe luxer de lijkkist, hoe duurder deze is. Door voor een standaard kist te kiezen, bespaart u al snel honderden euro’s op uw verzekering.

Rouwkaarten

Het laten ontwerpen van rouwkaarten kan duur zijn. Een eenvoudige, enkelzijdige, grijskleurige kaart is veel goedkoper dan een dubbelzijdige, in kleur bedrukte kaart. Als het om een redelijk kleine uitvaart gaat, kunnen de nabestaanden mensen ook telefonisch of per e-mail uitnodigen voor de uitvaart.

Bloemen

Een bloemstuk dat op de kist ligt, kan zo goedkoop of duur zijn als u wilt. Natuurlijk betaalt u meer voor een groot bloemstuk. Er zijn immers veel bloemen voor gebruikt. Het is een optie om zelf bloemen te kopen en een boeket te maken of ervoor te kiezen om geen bloemen op de kist te leggen. Of vraag aan de mensen of ze zelf allemaal een bloem willen meenemen.

Volgauto’s

Vaak kunt u ervoor kiezen om volgauto’s te huren voor de uitvaart. Dit wordt dan een mooie stoet met dezelfde wagens. Maar is dit echt nodig? De uitvaartkosten stijgen dan direct. Familie en vrienden kunnen ook met een eigen auto in de rouwstoet rijden.