Kosten crematie

Wat kost een cremtie?

Meer dan de helft van de nabestaanden verkiest een crematie boven een begrafenis voor een overleden dierbare. Gemiddeld kost een crematie tussen de 4.000 en 7.000 euro. U krijgt bij een crematie te maken met vaste en variabele kosten. Net als bij een begrafenis kunt u de crematie zo duur maken als u zelf wilt.

Vaste kosten

Er zijn een aantal vaste kosten waar u bij een crematie altijd mee te maken krijgt. Zo zult u gebruikt moeten maken van de diensten en producten die de uitvaartondernemer u aanbiedt. Dit betreffen zowel wettelijke formaliteiten als de invulling van de uitvaart, het samenstellen van de rouwkaarten et cetera. U kunt in overleg met de uitvaartondernemer afspreken welke diensten u wel en niet afneemt. Zo kunt u besluiten zelf de bloemen te regelen of de koffietafel te verzorgen.

Overige vaste kosten

Naast de kosten van een uitvaartondernemer, zijn er nog andere elementen van de crematie te noemen die tot de vaste uitgavenposten behoren. Zo zal de overledene voor het laatst verzorgd en gekist worden. U zult dus ook een kist moeten bestellen, voor een crematie kiest men echter vaak voor een relatief eenvoudige kist. De overledene dient ook te worden opgebaard. U kunt ervoor kiezen dit in het uitvaartcentrum te doen. Het is echter goedkoper om iemand thuis op te baren, veel mensen vinden dit ook fijn omdat de dierbare zo nog even nabij blijft. Naast de kosten voor de opbaring betaalt u ook voor het rouwvervoer van huis naar het uitvaartcentrum en/of naar de begraafplaats.

Crematiekosten (technisch)

Bovenstaande diensten en producten kosten gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro. Wanneer u kiest voor een crematie komen daar in ieder geval nog kosten voor de technische crematie bij. Een crematie kost in Nederland gemiddeld 1.300 euro. Dit zijn de kosten exclusief het gebruik van de aula in het crematorium en de asbestemming.

Variabele kosten

De variabele kosten worden grotendeels bepaald door de persoonlijke uitvaartwensen van de overledene en de wensen van de nabestaanden. Bij een eenvoudige uitvaart zult u waarschijnlijk alleen extra kosten maken voor de huur van de locatie, de rouwbloemen, het drukwerk en de koffietafel. Een uitgebreide uitvaart met bijzondere uitvaartwensen zal al gauw leiden tot een hoger prijskaartje. Het aantal genodigden is vanzelfsprekend ook van invloed op de kosten. Aangezien het echter de uitvaartwens van de overledene betreft zal men zich zo min mogelijk door de kosten laten leiden bij het uitvoeren van deze laatste wens.

Weekendtoeslag

De meeste crematoria werken met een vast tarief voor een doordeweekse crematie. Indien u de crematie op zaterdag plaats wilt laten vinden, betaalt u in veel gevallen een weekendtoeslag. Een crematie op zondag is in veel gevallen niet mogelijk.

Drukwerk en rouwadvertentie

Het is de gewoonte om familie, vrienden en kennissen van de overledene een rouwkaart te sturen. Vroeger functioneerde de rouwkaart meer als een overlijdensbericht dan nu. Tegenwoordig dient de kaart als een uitnodiging voor de uitvaart. De prijs van de kaart is afhankelijk van de kwaliteit van de kaart. Daarnaast is het aantal geadresseerden ook van belang, hoe meer geadresseerden des te hoger de totaalprijs. Veel mensen plaatsen ter kennisgeving een rouwadvertentie in de krant. Een rouwadvertentie in de plaatselijke krant is relatief goedkoop in vergelijking met een rouwadvertentie in een landelijk dagblad.

Kosten asbestemming

Vanaf een maand na de crematie kunt u de asbus met de as van uw dierbare ophalen bij het crematorium. U kunt kiezen uit verschillende asbestemmingen, uw keuze is echter van invloed op de kosten. De goedkoopste optie is het uitstrooien van de as in de natuur of het bewaren van de asbus in de eigen woning. Deze opties zijn gratis. Wanneer u de as op een strooiveld wilt uitstrooien, zijn daar kosten aan verbonden (circa 90 euro). U kunt er ook voor kiezen een urn aan te schaffen. Een urn kost tussen de 300 en 500 euro. De urn kunt u vervolgens thuis bewaren, begraven of in een urnenmuur plaatsen. Voor een plek in de urnenmuur betaalt u net als bij een graf huur. Voor circa 340 uur huurt u een plaats voor vijf jaar. Er zijn ook andere asbestemmingen zoals assieraden, as-schilderijen en as-tatoeages. De kosten van dergelijke asbestemmingen lopen sterk uiteen.

Crematie minder duur dan begrafenis

Over het algemeen kan gesteld worden dat een crematie goedkoper is dan een begrafenis, een begrafenis kost gemiddeld 8.000 euro. Dit komt voornamelijk door het ontbreken van de kosten voor grafrechten. Daarnaast vindt een begrafenis vaak plaats op een andere locatie, zijn er dragers nodig en wordt er vaak gekozen voor een duurdere kist en duurdere bloemen. Bovendien is voor een graf in veel gevallen een dure grafsteen nodig, terwijl een asbestemming vaak vele malen goedkoper is.