Crematie

Wat is een crematie?

Steeds meer nabestaanden kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Mensen die kiezen voor een begrafenis vinden vaak troost door het bezoeken van een graf. Moderne asbestemmingen vormen echter een mooi alternatief voor traditionele herdenkingsmonumenten.

De crematie

Door de persoonlijke uitvaartwensen en de wensen van de nabestaanden is iedere uitvaart uniek. Toch zijn er een aantal elementen die bij iedere crematie terugkomen:

 • De afscheidsceremonie
 • De laatste groet
 • Het begeleiden van de overledene naar de ovenruimte
 • De koffietafel
 • De crematie
 • De asbestemming kiezen
Cremeren

Bron: ANP

De afscheidsceremonie

De afscheidsceremonie vindt bij een crematie in de meeste gevallen plaats in de aula van het crematorium. Bij een christelijke uitvaart wordt echter vaak gekozen voor een uitvaartdienst in de kerk. De invulling van de afscheidsceremonie is volledig afhankelijk van de uitvaartwensen van de overledene en/of de wensen van de nabestaanden. Tijdens de afscheidsdienst is ruimte voor woorden, liederen en rituelen, al dan niet met een christelijk karakter. Een vast onderdeel is het In Memoriam waarbij het levensverhaal van de overledene nog eens verteld wordt.

De laatste groet

Na afloop van de afscheidsceremonie lopen de genodigden langs de kist voor een laatste groet. Meestal gaat de laatste groet met een eerbiedig stilzwijgen gepaard. Daarna vertrekken de genodigden naar de koffietafel. De naaste familie blijft achter bij de kist totdat het moment is aangebroken dat de kist verplaatst wordt naar de ovenruimte.

Het begeleiden van de overledene naar de ovenruimte

De naaste familie wordt meestal in de gelegenheid gesteld om de overledene te begeleiden naar de ovenruimte. In deze ruimte kan er afscheid worden genomen, kunnen er laatste woorden worden gesproken en eventueel nog iets persoonlijks in de kist worden gestopt. Voordat de daadwerkelijke crematie start, vertrekken de nabestaanden naar de koffietafel.

De koffietafel

Een traditie in Nederland is de koffietafel met koffie en cake na afloop van een uitvaart. Tegenwoordig maakt de cake echter steeds vaker plaats voor een persoonlijke keuze, bijvoorbeeld het lievelingskoekje van de overledene. In bepaalde delen van Nederland wordt er gekozen voor een broodmaaltijd. Het delen van een maaltijd na de uitvaart biedt ruimte voor het ophalen van herinneringen aan de overledene. Voor de nabestaanden kan de koffietafel zeer troostrijk zijn.

De crematie

De daadwerkelijke crematie van de overledene vindt in de meeste gevallen niet plaats in aanwezigheid van de nabestaanden. Voor de technische crematie wordt de overledene geregistreerd. Daarna gaat de kist de oven in, samen met een vuurvast identificatiesteentje zodat de as van de overledene later niet verwisseld kan worden. Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat de crematie voltooid is. Daarna worden edelmetalen verwijderd en wordt de as gezuiverd.

Bestemmingen voor de as

Volgens de wet moet de asbus na de crematie minstens een maand worden bewaard in het crematorium. Na deze maand moet er een bestemming aan de as worden gegeven. Meestal gebeurt dit binnen een half jaar, maar de periode kan verlengd worden tot een jaar. Nabestaanden hebben dus voldoende tijd om een goede laatste rustplaats te vinden.

Urn

Copyright DELA

De asbestemming kiezen

De as van de overledene wordt minimaal een maand bewaard. In de tussentijd hebben de nabestaanden de tijd om na te denken over de asbestemming. Soms heeft de overledene bij leven al aangegeven wat de persoonlijke wensen zijn. Het crematorium geeft de as mee in een asbus. Daarna is het aan de familie om een asbestemming te kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Uitstrooien
  Een veel gekozen mogelijkheid is het uitstrooien van de as van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld op het strooiveld van het crematorium, op het strooiveld van de begraafplaats of in de natuur. Een moderne vorm van uitstrooien is door middel van een heliumballon.
 • Begraven
  De urn kan ook begraven worden in een urnengraf of worden bijgezet in een familiegraf.
 • Assieraad
  Steeds meer mensen kiezen ervoor om een deel van de as te verwerken in een assieraad. Op die manier draagt u de overledene altijd bij u.
 • Urn
  Tegenwoordig zijn er veel klassieke en moderne urnen te koop waar u de as in kunt bewaren. Zo zijn er bijvoorbeeld urnen van glas die unieke kunstwerken zijn. U mag in Nederland de as van een overledene in de eigen woning bewaren, maar kunt er ook voor kiezen deze in een urnenmuur te plaatsen.
 • As-schilderij
  Het is mogelijk om een deel van de as te vermengen met verf. Zo kan een kunstenaar een uniek herdenkingsmonument vervaardigen.
 • As-tatoeage
  Wanneer er een klein deel van de as gezuiverd wordt toegevoegd aan inkt, kan er een herdenkingstatoeage op het eigen lichaam gezet worden. Het is aan te raden dit alleen te laten doen door een ervaren tatoeëerder, het laten zetten van een dergelijke tatoeage is niet zonder gezondheidsrisico’s.

Kosten crematie

De kosten van een crematie zijn onder te verdelen in basiskosten en variabele kosten. Gemiddeld kost een crematie tussen de 4.000 en de 7.000 euro, persoonlijke uitvaartwensen en het aantal genodigden zijn vaak bepalen voor de uiteindelijke prijs.

Basiskosten

Bij een crematie krijgt u als nabestaande te maken met een aantal vaste diensten en/of producten die u wettelijk gezien verplicht bent om af te nemen. Zo zullen er altijd kosten zijn de diensten van de uitvaartverzorging, de grafkist, de verzorging van de overledene en het rouwvervoer. Deze kosten bedragen tussen de 2.000 en 3.000 euro. Ook aan de technische crematie zijn kosten verbonden, gemiddeld kost een crematie 1.200 euro.

Variabele kosten

Naast de basiskosten worden er kosten gemaakt wanneer er rouwkaarten worden verstuurd, een rouwadvertentie wordt geplaatst, rouwbloemen worden besteld, een locatie wordt gehuurd en er een koffietafel wordt aangeboden. Een sobere uitvaart zal minder extra kosten met zich meebrengen dan een uitgebreide uitvaart. Daarnaast speelt het aantal genodigden een rol bij de kosten van de rouwkaarten en de koffietafel.

Kosten asbestemming

De keuze van de asbestemming is ook van invloed op het kostenplaatje van een crematie. Een asverstrooiing in de natuur die u zelf uitvoert brengt geen extra kosten met zich mee. As verstrooien op een strooiveld kost echter gemiddeld 90 euro. De aanschaf van een urn kost ook al snel 500 euro. Een plek in een urnenmuur wordt per vijf jaar afgekocht en kost gemiddeld 340 euro per jaar.

Crematie goedkoper dan een begrafenis

Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis. Dit komt voornamelijk door het feit dat een crematie een eenmalige gebeurtenis is, u betaalt alleen voor alle diensten en producten die voor de uitvaart nodig zijn. In tegenstelling tot een begrafenis heeft u geen kosten voor grafrechten. Dit zorgt voor een besparing van 450 tot 7.000 euro, afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Bovendien wordt er bij een crematie vaak gekozen voor een eenvoudiger grafkist en vindt de afscheidsceremonie vaak in het crematorium plaats. Kosten voor een grafsteen worden tevens uitgespaard, maar ook de kosten van de asbestemming kunnen hoog oplopen.