Grafkist

Wat is een grafkist?

Het altijd wettelijk verplicht om ergens in te worden begraven of te worden gecremeerd. Dit mag een grafkist of een ander omhulsel zijn. De grafkist of het omhulsel mag echter geen kunststof of metaal bevatten. U kunt kiezen voor een traditionele grafkist, maar ook voor een persoonlijk ontworpen kist, een wade of een opbaarplank.

Grafkist voor een begrafenis

Meestal wordt er bij een begrafenis gekozen voor een houten kist. Soms kan de kist een persoonlijke opdruk of een afbeelding bevatten. Vaak heeft u de keuze uit diverse soorten begrafeniskisten, zoals:

  • Een moderne grafkist
  • Een klassieke grafkist
  • Een rieten grafkist

Grafkist voor een crematie

Voor een crematie wordt er vaak gekozen voor een grafkist van spaanplaat, populier of mdf. U kunt een crematiekist naar eigen wens vormgeven, bijvoorbeeld door een persoonlijke opdruk of een afbeelding aan de kist toe te voegen.

Moderne grafkist

Copyright: Uitvaartkistwinkel.nl (Moderne grafkist)

Verschillende varianten

Meestal heeft u ook nog de keuze uit diverse varianten grafkisten, zoals een:

  • Goedkope grafkist
  • Luxe grafkist
  • Duurzame grafkist

Goedkope kist

Een goedkope grafkist is vaak gemaakt van eikenhout printfolie en spaanplaat. De binnenkant van de kist is meestal bekleed met voordelig katoen.

Luxe grafkist

Een luxe grafkist is gemaakt van massief kwaliteitshout. Hierbij kunt u denken aan kersenhout, eikenhout, hardhout of notenhout. Ook is de kist afgewerkt met bijvoorbeeld lak en sierlijke handvaten. De binnenkant van de kist toont elegant en is vaak bekleed met satijn.

Duurzame grafkist

Een duurzame grafkist, oftewel een ecokist, is gemaakt van duurzaam materiaal. De kist is niet bewerkt met lak of lijm.

Een wade

De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een wade in plaats van een traditionele grafkist.

Opbaarplank

De opbaarplank is een soort omgekeerde grafkist. Hierbij ligt de overledene op de deksel. De kist wordt dan later over het lichaam geplaatst. Vaak wordt de opbaarplank in combinatie met een wade gebruikt.

Opbaarplank