Begraven worden in de natuur

Wat is betekent begraven worden in de natuur?

Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een graf in de natuur. In tegenstelling tot de traditionele begraafplaatsen, straalt een natuurbegraafplaats veel rust en ook leven uit. Men maakt echt deel uit van de kringloop van leven. Bovendien is een rustplaats in de natuur een prettige omgeving voor de nabestaanden om terug te komen en de overledene te gedenken.

Hoe ziet een natuurbegrafenis eruit?

Bij een natuurbegrafenis wordt de grond eenmalig geopend. De kist of ander omhulsel en de kleding die de overledene draagt zijn van natuurlijk afbreekbaar materiaal zodat de omgeving er minimaal onder lijdt. Na de begrafenis wordt de grond weer gesloten en in een natuurlijke toestand achtergelaten. In de meeste gevallen is er niets meer van het graf te zien. Men ontvangt de coördinaten zodat de precieze rustplaats altijd is terug te vinden. Soms is het mogelijk een bescheiden gedenkteken achter te laten van natuurlijk materiaal, bijvoorbeeld in de vorm van een gegraveerde boomschors of een zwerfkei. De regels omtrent een natuurbegrafenis kunnen per begraafplaats verschillen.

Begrafen in de natuur

Copyright foto: Vimeo Natuurbegraven Nederland

Duurzaam begraven

Op het moment gaat men steeds bewuster om met de leefomgeving. Net zoals men steeds duurzamer wil leven, gaat men ook nadenken over duurzame alternatieven voor begraven en cremeren. Momenteel is een natuurbegrafenis de duurzaamste uitvaart die binnen de regels van de wet mogelijk is. Nederland telt circa 15 beschermde natuurgebieden waar men begraven kan worden. Terwijl dit in Nederland een trend lijkt te worden, zijn de ons omringende landen al veel verder in de ontwikkeling van natuurbegraafplaatsen.

Natuurbegraven en de uitvaartverzekering

Veel mensen die in de natuur begraven willen worden, kiezen de locatie al bij leven. Het is mogelijk om een precieze plek te reserveren, bijvoorbeeld bij een mooie eik, aan het water of op een andere plek waar u zich prettig voelt. In feite koopt u op dat moment uw graf in de natuur. De kosten die voor deze reservering gerekend worden, dienen door uzelf te worden gefinancierd. Wanneer u een uitvaartverzekering heeft afgesloten, worden deze kosten na overlijden alsnog vergoed.

Eeuwige grafrust

Een graf in de natuur wordt eenmalig gemaakt. Het graf zal nooit geruimd worden. Door te kiezen voor een natuurgraf ontlast u dus ook uw nabestaanden. Zij zullen nooit beslissingen hoeven te nemen over het verlengen van grafrechten en de kosten die daaraan verbonden zijn. U ontneemt de nabestaanden dus niet alleen financiële zorgen, maar ook de lastige en emotionele afwegingen omtrent een eventuele ruiming. Een natuurgraf staat garant voor eeuwige grafrust.

Past een natuurgraf bij u?

De natuurbegraafplaatsen zijn openbare natuurgebieden waar u vrij kunt wandelen of fietsen. Het is dus mogelijk om zo’n begraafplaats op eigen initiatief te bezoeken en te ervaren hoe het daar is. Er zijn ook diverse uitvaartverzekeraars en uitvaartondernemingen die wandelingen organiseren op een natuurbegraafplaats bij u in de buurt. De meerwaarde van zo’n wandeling is dat uw gids u precies kan vertellen over de mogelijkheden. Zo kunt u de rust en de ruimte van een natuurbegraafplaats zelf ervaren en overwegen of een natuurgraf bij u past.