||Wat is een uitvaartverzekering?
Wat is een uitvaartverzekering? 2018-08-27T08:30:08+00:00

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering bent u verzekerd voor de kosten van uw begrafenis of crematie. Het is de enige verzekering die u ooit een keer gaat gebruiken. De begrafenis- of crematieverzekering kan een dienstenpakket leveren of het verzekerde bedrag aan uw nabestaanden uitkeren. U sluit een uitvaartverzekering dus voornamelijk af voor uw nabestaanden, zodat u er zeker van bent dat zij de kosten van de uitvaart niet hoeven te betalen. Iets dat uw nabestaanden zeker zullen waarderen, want een uitvaart kost veel geld. Ruim 70 procent van de mensen in Nederland heeft een uitvaartverzekering afgesloten. Als u ervoor kiest om een begrafenis- crematieverzekering af te sluiten, betaalt u een maandelijkse premie.

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Als u een uitvaartverzekering hebt afgesloten, voorkomt u dat uw nabestaanden voor de uitvaartkosten moeten opdraaien als er te weinig geld of niet genoeg spaargeld is. Ze hebben dan geen zorgen over het regelen en betalen van de uitvaart. Met een begrafenis- of crematieverzekering weet u zeker dat de uitvaartkosten gedekt zijn en dat uw nabestaanden er geen omkijken naar hebben. Voor hen is er dan genoeg ruimte om het emotionele verlies te verwerken.

Twee vormen van uitvaartverzekeringen

Er zijn twee vormen van uitvaartverzekeringen: de naturaverzekering en de kapitaalverzekering.

Natura uitvaartverzekering

De natura uitvaartverzekering is een dienstverzekering. Na uw overlijden regelt de uitvaartverzekeraar uw uitvaart en betaalt de uitvaartkosten. De natura uitvaartverzekering bestaat uit een pakket van uitvaartdiensten. Deze standaarddiensten horen bij een uitvaart. Een groot pluspunt van de naturaverzekering is dat uw nabestaanden haast niets voor uw uitvaart hoeven te regelen. Alle administratieve zaken worden door de verzekeraar uitgevoerd. Hierdoor kunnen de nabestaanden zich volledig richten op het afscheid en het verlies. Een nadeel van de dienstenverzekering is echter dat deze minder flexibel is dan een kapitaalverzekering. Veel diensten liggen vast, waardoor nabestaanden minder vrijheid hebben om de uitvaart vorm te geven.

Dienstenpakket uitvaartverzekering

Het dienstenpakket van een naturaverzekering bestaat uit standaarddiensten, zoals bijvoorbeeld:

  • Een standaardkist
  • Het vervoer, de verzorging en het opbaren van de overleden persoon
  • Rouwbrieven en bedankkaarten
  • Een rouwauto
  • De begrafenis of de crematie zelf

Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering is een geldverzekering. Met deze verzekering heeft u een bedrag bepaald dat na uw overlijden aan uw nabestaanden wordt uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen zij de uitvaart betalen. Een voordeel van deze geldverzekering is dat uw familie de uitvaart geheel naar hun wensen kan invullen. Het nadeel hiervan is dat ze heel veel moeten regelen, waaronder ook de financiële afhandeling van de uitvaart. Hierdoor is er minder ruimte om het verlies te verwerken.

Wat kost een uitvaartverzekering?

De premiekosten van een uitvaartverzekering variëren. De premie die u voor de verzekering betaalt, is weer afhankelijk van diverse factoren, zoals uw leeftijd, gezondheid en het verzekerde bedrag.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om een uitvaartverzekering te hebben. Aangezien een uitvaart gemiddeld 7.500 tot 10.000 euro kost, is het wel verstandig om dit te doen. U bent er dan zeker van dat de uitvaart betaald kan worden én dat u uw nabestaanden niet financieel belast.

Ook als u wel spaargeld heeft, is een uitvaartverzekering afsluiten een verstandige keuze. Uw nabestaanden hoeven de uitvaartkosten dan niet eerst te betalen. Ze kunnen namelijk niet altijd direct bij uw spaarrekening, omdat de kans groot is dat de bank uw spaarrekening tijdelijk heeft geblokkeerd.