||Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten?
Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten? 2018-08-27T09:07:14+00:00

Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten?

U kunt het beste zo vroeg mogelijk een uitvaartverzekering afsluiten. Hoe jonger u bent, hoe lager de premie is. Wanneer u jong bent, hebt u volgens de statistieken langer de tijd om de uitvaartverzekering te betalen. U loopt dan minder risico om te overlijden. Als u op jonge leeftijd een begrafenis- of crematieverzekering afsluit, is de premie dan ook lager dan wanneer u dat op oudere leeftijd doet. U betaalt dan dus een lage premie per maand. Vaak is dit niet meer dan € 5,- per maand.

Ook al is het niet wettelijk verplicht om een begrafenis- of crematieverzekering af te sluiten , toch heeft ruim 70 procent van de Nederlanders er een. Een begrafenis of crematie kost namelijk flink wat geld. Zo kost een uitvaart al snel tussen de 7.000 en 10.000 euro. Bovendien stijgen de uitvaartkosten elk jaar met gemiddeld drie procent. Om deze reden is het voor veel mensen zinvol om een uitvaartverzekering af te sluiten, waarvoor u elke maand een vaste premie betaalt. Met een uitvaartverzekering geeft u uw nabestaanden financiële zekerheid. Ze hoeven dan niet op te draaien voor de uitvaartkosten. Deze worden dan betaald door uw uitvaartverzekeraar.

Hoe hoog is de maandelijkse premie?

De hoogte van de maandelijkse premie is onder meer afhankelijk van uw leeftijd en het verzekerde bedrag. Hoe ouder u bent, hoe meer premie u elke maand betaalt. Dit komt, omdat de kans op overlijden toeneemt als u ouder wordt. De verzekeraar moet dan sneller uitkeren en om deze reden is de premie dus hoger als u ouder bent. De hoogte en de premielooptijd verschillen per verzekeraar. Wanneer u een uitvaartverzekering afsluit op jonge leeftijd betaalt u vaak een lage premie.

Vragen over uw gezondheid

Als u op middelbare leeftijd een uitvaartverzekering afsluit, kan het voorkomen dat de uitvaartverzekeraar u enkele vragen stelt over uw gezondheid. Het is belangrijk dat u deze vragen altijd naar waarheid invult. Afhankelijk van uw antwoorden accepteert de verzekeraar uw aanvraag wel of niet. Wanneer u vroegtijdig overlijdt en als blijkt dat u de vragenlijst niet naar waarheid hebt ingevuld, is de kans groot dat de uitvaartverzekeraar het verzekerde bedrag niet of slechts voor een deel uitkeert aan uw nabestaanden. Het wordt voor uw nabestaanden dan moeilijker om de uitvaart te betalen.

Maximumleeftijd waarop u een uitvaartverzekering kunt afsluiten

Het afsluiten van een begrafenis- of crematieverzekering is niet altijd mogelijk als u 65, 70 of 75 jaar bent. Meestal ligt de maximumleeftijd tussen de 69 en 75 jaar. Iedere verzekeraar hanteert weer een andere maximumleeftijd. Het risico dat u snel overlijdt is dan te groot. Om deze reden zullen verzekeraars u niet altijd accepteren als klant. In ieder geval betaalt u een hogere premie als u op latere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit.

Kinderen gratis meeverzekeren

Bij de meeste uitvaartverzekering kunt u uw kinderen tot hun 18e of 21e levensjaar gratis meeverzekeren. Als uw kinderen 18 of 21 jaar worden, krijgen ze van de verzekeraar een aanbod om de verzekering voort te zetten tegen een voordelige premie. Veel verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om een aparte uitvaartverzekering af te sluiten voor kinderen jonger dan 18 of 21 jaar. Het voordeel van zo’n aparte verzekering is dat de maandelijkse premie vanaf hun 18e of 21e jaar dan lager is dan voor kinderen die gratis met hun ouders zijn meeverzekerd.