||Uitvaartverzekering verplicht?
Uitvaartverzekering verplicht? 2018-08-27T08:25:06+00:00

Uitvaartverzekering verplicht?

Volgens de Nederlandse wet is een uitvaartverzekering niet verplicht. Toch kiezen de meeste Nederlanders ervoor om wel een begrafenis- of crematieverzekering af te sluiten. Met een uitvaartverzekering bent u er namelijk zeker van dat u uw nabestaanden niet financieel belast met de uitvaartkosten. Bovendien kan uw uitvaart dan geheel naar uw wens worden uitgevoerd. Als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten, heeft u bij de meeste verzekeraars de keuze uit een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Verder bieden veel verzekeraars ook een combinatie van deze twee verzekeringen.

Voor een uitvaart betaalt u al snel meer dan 7.000 euro. De totale kosten zijn weer afhankelijk van uw wensen. De uitvaart kan dus ook 8.000 of 10.000 euro kosten. Een flink bedrag dus. Het is de bedoeling dat uw nabestaanden de uitvaartkosten betalen. Met een uitvaartverzekering zadelt u uw nabestaanden niet op met deze kosten.

Keuze uit twee verzekeringen

Wilt u een uitvaartverzekering afsluiten? Dan heeft u vaak de keuze uit twee verzekeringen:

  • Naturaverzekering
  • Kapitaalverzekering

De naturaverzekering

Veel mensen kiezen ervoor om een naturaverzekering af te sluiten. Deze verzekering wordt ook wel een dienstenverzekering genoemd. U bent hiermee verzekerd voor alle uitvaartproducten- en diensten. Het is altijd mogelijk om de dekking weer aan te passen aan uw veranderende uitvaartwensen. Met de natura uitvaartverzekering bent u in ieder geval verzekerd voor alle standaarddiensten- en producten, zoals de aula, de verzorging, de kist, de opbaring, de rouwkaarten, de volgauto’s, de uitvaartverzorger en de persoonlijke begeleiding en nazorg.

Voordelen naturaverzekering

Een groot voordeel van de naturaverzekering is dat uw nabestaanden haast niets voor uw uitvaart hoeven te regelen. De uitvaart wordt geregeld door de uitvaartverzekeraar. Hierdoor kunnen uw nabestaanden zich volledig richten op het verlies en het afscheid. Ook krijgen uw nabestaanden geen facturen te zien van de uitvaartondernemer. De facturen gaan direct naar de uitvaartverzekeraar die deze betaalt.

Nadelen naturaverzekering

Een naturaverzekering heeft als nadeel dat deze vaak wat minder flexibel is dan een kapitaalverzekering. Zo kan de uitvaart maar door een beperkt aantal uitvaartverzorgers worden georganiseerd. Verder heeft u vaak de keuze uit slechts twee dienstenpakketten: een standaard dienstenpakket en een basis dienstenpakket.

De kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering staat ook wel bekend als een geldverzekering. Als u ervoor kiest om een kapitaalverzekering af te sluiten, wordt na uw overlijden het verzekerde bedrag aan uw nabestaanden uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen ze uw uitvaart helemaal naar uw wens uitvoeren. Het is voor de nabestaanden echter niet verplicht om het geldbedrag aan uw begrafenis of crematie te besteden.

Voordelen kapitaalverzekering

Het voordeel van een kapitaalverzekering is dat de premie vaak lager is dan die van een naturaverzekering, omdat u zelf bepaalt waar u zich voor verzekerd. Een ander voordeel is dat de kapitaalverzekering zeer flexibel is. Niets staat vast en de uitvaart kan door iedere uitvaartverzorger kan worden georganiseerd.

Nadelen kapitaalverzekering

Een nadeel van de kapitaalverzekering is dat de organisatie van de uitvaart geheel op uw nabestaanden terechtkomt. De uitvaartverzekeraar keert alleen het verzekerde bedrag uit en hiermee dienen uw nabestaanden de uitvaart te regelen. Iets dat lastig kan zijn in een tijd van verlies. Verder kan de uitvaartverzekering minder waard worden door de inflatie.