||Donorpas
Donorpas 2018-08-24T11:50:55+00:00

Donorpas

U krijgt een donorpas als u in het Donorregister staat geregistreerd. De donorpas is een registratiebewijs. Op het pasje staat vermeld of u organen en weefsel wilt afstaan na uw overlijden. Het is niet verplicht om de donorpas bij u te dragen.

Donorpas en bevestigingsbrief

Als u uw keuze voor orgaandonatie in het Donorregister hebt vastgelegd, krijgt u altijd een donorpas en een bevestigingsbrief. De donorpas is een papieren pasje waarop uw naam en uw keuze staan vermeld.

Ook al is het niet verplicht om de donorpas bij u te dragen, toch zijn er veel mensen die het wel doen. Echter, als u overlijdt, gaat de arts niet op zoek naar de donorpas. Dit kost veel te veel tijd. Bovendien kan de arts er niet van uitgaan dat op het pasje de juiste informatie staat vermeld. Het is namelijk goed mogelijk dat u intussen uw keuze hebt veranderd in het Donorregister. Om deze reden raadpleegt een arts dan ook altijd het Donorregister. Hij is ook verplicht om dit te doen. In het Donorregister staat namelijk altijd de laatste keuze voor orgaandonatie vastgelegd.

Donorcodicil

Sommige mensen hebben nog een donorcodicil in plaats van een donorpas. Het codicil geeft anderen na overlijden inzicht in iemands wensen voor een orgaan- en weefseldonatie. Net zoals een online registratie in het Donorregister, geldt een donorcodicil als een wilsverklaring. Dit is alleen zo als er op het donorcodicil een datum en een handtekening staat vermeld.

Donorpas kwijt?

Hebt u een donorpas ontvangen, maar bent u deze kwijtgeraakt? Dan hoeft u geen nieuwe donorpas aan te vragen. Uw keuze voor een donatie staat namelijk geregistreerd in het Donorregister.