Het overlijden van een dierbare is een ingrijpend moment. Het maakt niet uit of iemand verwacht of onverwacht overlijdt; het is altijd een heftige gebeurtenis. Bovendien moet er naast het verdriet veel geregeld worden om de overleden dierbare een waardige uitvaart te geven.

Wanneer een dierbare is overleden, is het belangrijk dat u snel contact opneemt met de uitvaartverzorger. Hij of zij bespreekt de uitvaart met u en zorgt ervoor dat deze wordt geregeld. Wanneer uw overleden dierbare een natura uitvaartverzekering heeft, dan hoeft u niet veel te regelen. De meeste taken worden dan door de uitvaartverzekeraar en de uitvaartverzorger uitgevoerd. Zij regelen de begrafenis of crematie. Wanneer u overleden dierbare een kapitaal uitvaartverzekering heeft, dient u zelf meer te regelen. U bepaalt dan zelf welke uitvaartverzorger de begrafenis of crematie regelt. Natuurlijk kan de verzekeraar u wel adviezen geven.

A-en B-verklaring

Een arts moet het overlijden eerst officieel bevestigen. De dood wordt dan vastgelegd op een A-en B-verklaring. Vervolgens wordt het overlijden aangegeven bij de gemeente, waarna de overlijdensakte wordt afgegeven. Pas nadat dit is gebeurd, kunt u contact opnemen met de uitvaartverzorger en mag het lichaam worden opgebaard.

De opbaring

De nabestaanden mogen zelf bepalen waar de overledene wordt opgebaard. Dit kan thuis of in het mortuarium zijn. Bij de meeste uitvaartverzekering worden beide opties gedekt. Als een familie voor een thuisopbaring kiest, wordt de overledene op een gekoelde plaat gelegd, zodat het ontbindingsproces wordt geremd. In een mortuarium ligt de overledene in een koelcel opgebaard.

Het afleggen

Nadat een dierbare is overleden, wordt hij of zij afgelegd. Dit betekent dat de overledene wordt gewassen en schone kleding krijgt aangetrokken. Een aantal uren na het overlijden, treedt stijfheid op. De spieren worden dan stijf, waardoor de armen en benen nauwelijks bewogen kunnen worden. Het afleggen van een overleden dierbare moet dus redelijk snel gebeuren. Na een aantal dagen verdwijnt de lijkstijfheid weer.

De uitvaart

Een uitvaart vindt meestal vijf dagen na het overlijden van een dierbare plaats. Tussen het moment van overlijden en de uitvaart hebben vrienden en familie dan ook de tijd om afscheid te nemen van de overledene.

Op de dag van de uitvaart wordt de overledene naar het uitvaartcentrum vervoerd. Het kan zijn dat de uitvaartceremonie in de kerk plaatsvindt, maar dit kan ook in het uitvaartcentrum zijn. De rit van het uitvaartcentrum naar de begraafplaats of het crematorium verloopt volgens een vaste opstelling. De lijkwagen rijdt voorop met volgauto’s erachter. De rouwstoet rijdt met een lage, gepaste snelheid naar de begraafplaats of het crematorium.