Ruim 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Toch weet 25 procent van de Nederlanders met een begrafenis- of crematieverzekering niet welk soort verzekering ze hebben afgesloten. Ook weten ze vaak niet of de uitvaartverzekering alle uitvaartkosten dekt. Verder weet 30 procent van de Nederlanders niet wat een gemiddelde uitvaart kost.

Dit is gebleken uit een onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Volgens de Consumentenbond liggen de gemiddelde uitvaartkosten op 7500 euro, maar de meeste mensen schatten de uitvaartkosten echter op zo’n 6000 euro.

Onderverzekerd of niet verzekerd

Meer dan 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten. Het Nibud kwam tot de conclusie dat van deze groep verzekerden:

  • 45 procent zich onvoldoende heeft verzekerd voor de uitvaartkosten van een complete begrafenis of uitvaart.
  • 20 procent zich heeft verzekerd voor een geldbedrag dat onder de 5000 euro ligt.
  • 25 procent zich heeft verzekerd voor een geldbedrag tussen de 5000 en 7500 euro.
  • Een derde van de verzekerden helemaal niet weet wat de hoogte is van het verzekerde bedrag.

Bovendien denkt een kwart van de Nederlanders dat geen uitvaartverzekering heeft, dat ze genoeg geld kunnen sparen voor de begrafenis of crematie.

Verwarring met overlijdensrisicoverzekering

Ook is uit het Nibud-onderzoek gebleken dat er nogal wat onduidelijkheid is over een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. Zo denkt ruim 40 procent van de respondenten dat een overlijdensrisicoverzekering de uitvaartkosten vergoedt. Dit is echter niet zo, een overlijdensrisicoverzekering is enkel bedoeld om het inkomensverlies op te vangen als een partner overlijdt.

Geen kennis over het type uitvaartverzekering

Verder denkt ruim een derde van de verzekerden dat een natura-uitvaartverzekering een geldbedrag aan de nabestaanden uitkeert om de begrafenis of crematie mee te betalen. Een natura-uitvaartverzekering biedt een dienstenpakket en keert geen geld uit. Een kapitaal-uitvaartverzekering doet dit wel.

Daarnaast denkt een kwart van de ondervraagden dat de verzekeraar altijd voldoende geld uitkeert voor een uitvaart. Dit is niet zo, want een uitvaartverzekeraar wordt afgesloten voor een bepaald bedrag. Of dit verzekerde bedrag hoog genoeg is voor een begrafenis of crematie, hangt weer af van de uitvaartwensen van de verzekerde.

Bron: nibud.nl