Alleenstaande Nederlanders die Kerstmis en Oud en Nieuw alleen doorbrengen ervaren deze periode als een eenzame en verdrietige tijd. Veertig procent van de alleenstaanden geeft aan blij te zijn als het weer 2 januari is en de feestdagen voorbij zijn. Dit is gebleken uit een onderzoek dat is uitgevoerd door NL-Eyes. Dit onderzoeksbureau voerde het onderzoek uit in opdracht van uitvaartverzorger- en verzekeraar Monuta.

Niet alle Nederlanders ervaren Kerstmis als een gezellige tijd

Zo’n 1579 Nederlanders van 25 jaar of ouder werden ondervraagd over Kerst en Oud en Nieuw. Uit het onderzoek kwam naar voren dat niet alle Nederlanders Kerstmis als een gezellige tijd ervaren. Ruim een derde van de ondervraagden gaf aan tegen de kerstdagen op te zien. Vooral alleenstaanden en ouderen kijken niet echt uit naar het feest. Sommige mensen zijn soms alleen met de kerstdagen en dit kan pijnlijk zijn. Er zijn gelukkig ook personen die wel aan hen denken. Een kwart van de ondervraagden gaf aan dat ze wel van plan zijn om een WhatsApp-berichtje of een kaartje te sturen naar mensen die alleen zijn met de kerstdagen.

Stilstaan bij een overleden familielid

Tijdens de feestdagen denken veel Nederlanders nog meer aan de overleden dierbare. Zo gaf 44 procent aan extra stil te staan bij een overleden familielid. Er wordt gepraat over hem of haar of een kaarsje gebrand. Verder gaven mensen ook aan dat ze de urn of het graf bezoeken van de overledene.

Wie Troost Mij-platform

Volgens de community manager van Monuta geeft dit onderzoek aan dat het belangrijk is om tijdens de feestdagen troost te bieden. Het is gebleken dat heel wat ouderen of alleenstaanden zich verdrietig of eenzaam voelen, terwijl de mensen in hun omgeving hier niet echt bij stilstaan. Een luisterend oor of wat extra hulp kan al veel verschil maken. Om deze reden vraagt Monuta om mensen die een dierbare missen wat extra aandacht te geven. Daarom heeft de verzekeraar het Wie Troost Mij-platform opgezet. Deze online ontmoetingsplek biedt steun, praktische hulp en troost aan mensen die een dierbare hebben verloren.