Uitvaartorganisaties zouden verouderd zijn volgens D66, daarom willen ze vernieuwingen. De wet op lijkbezorging stamt uit het jaar 1869 met een laatste aanpassing in 1991. De wensen en de mogelijkheden binnen de uitvaart zijn door de afgelopen jaren heen erg veranderd en D66 wil daarom de uitvaart in een modernere jas stoppen. Hiermee krijgt het veel meer mogelijkheden om een eigen sfeer aan een uitvaart te geven.

Verouderde uitvaartwet

Ieder mens leeft zijn leven op een eigen manier, zo kun je de uitvaart voor elk persoon nog persoonlijker maken. Door de veroudering van de wet voor uitvaart is er niet veel mogelijk. D66 wil meer vrijheid en keuzes binnen de uitvaart. De mogelijkheden die er moeten komen zijn onder anderen meer soorten van uitvaartmethoden, dan alleen cremeren of begraven. Nieuwe mogelijkheden moeten natuurlijk van tevoren goed onderzocht worden, voordat deze als serieuze uitvaartmethoden aanvaard worden. Bij het cremeren en het ophalen van as zijn er mogelijkheden om deze werkwijze te versoepelen, zodat het rouwproces voor de nabestaanden aangenamer wordt.

As meteen mee naar huis

Na een crematie het as van de overledene direct meenemen naar huis? Dit is nu nog niet mogelijk, tegenwoordig moet u er ongeveer dertig dagen opwachten. D66 wil dit versoepelen, zodat het as gelijk mee naar huis genomen mag worden na de crematie. Verder moet er een mogelijkheid komen om het as van twee personen te mogen vermengen in één urn. D66 heeft zo nog meer voorstellen om de regels voor een uitvaart te versoepelen. Een snellere begrafenis of crematie moet ook mogelijk gemaakt worden, van de zesendertig uur moet deze naar twintig uur kunnen, volgens D66. Het moet voor verschillende religies mogelijk zijn om bij een uitvaart hun geloof te kunnen praktiseren zonder speciale procedures.

Tot slot

Uitvaartorganisaties moeten over voldoende keuze mogelijkheden bezitten, is de mening van D66. Zo moeten er nieuwe uitvaartmogelijkheden toegestaan worden. Natuurbegraven in de wet opnemen is een voorstel, net als resomeren. Resomeren is oplossen in water en loogzout. Het termijn van de uitvaart verlengen van zes naar acht dagen, is ook een voorstel. In speciale gevallen samen begraven of cremeren mogelijk maken staat ook in het voorstel en om het as van partners te vermengen moet ook een mogelijkheid worden. Het afscheid nemen van een geliefde of een goede kennis is een verdrietige periode. De manier waarop afscheid genomen wordt, heeft invloed op het rouwproces. Het vernieuwen van regels is een goed plan, waardoor er meer keus is aan uitvaartmogelijkheden

Bron: NOS.nl