De uitbraak van het coronavirus leidt ook binnen de uitvaartbranche tot strenge maatregelen. Niet alleen wordt er gekeken naar de vormgeving van uitvaartdiensten, ook voor de omgang met overledenen door uitvaartverzorgers en nabestaanden treden er protocollen in werking.

Uitvaart risico voor volksgezondheid

Gisteren kondigde premier Rutte samen met het RIVM aan dat er geen event meer plaats mogen vinden waar meer dan honderd personen bij elkaar komen. Ook de organisatie van uitvaartdiensten valt onder deze maatregel. Een uitvaartdienst waarbij de nabestaanden dicht op elkaar zitten en bij het troosten of het overbrengen van de condoleance elkaar aanraken, vormt een risico voor de volksgezondheid. Verschillende uitvaartorganisaties adviseren de nabestaanden over maatregelen om het risico op besmetting te verkleinen.

Blijf thuis bij gezondheidsklachten

Ook voor uitvaarten geldt de regel: bent u verkouden of ziek, blijf dan thuis. Het niet bijwonen van een uitvaart kan echter een grote impact hebben op het rouwproces. Er zijn vaak mogelijkheden om de uitvaartdienst live te streamen zodat mensen thuis het afscheid mee kunnen maken. Ook het maken van opnames is een mogelijkheid. Een condoleance overbrengen tijdens ziekte kan bij voorkeur met een condoleancekaart of rouwboeket.

Nieuwe vormen van condoleance

Uitvaartverzorgers laten het veelal aan de nabestaanden over hoe zij willen condoleren. Een handdruk of een knuffel wordt afgeraden, maar niet verboden. Er ontstaan momenteel veel nieuwe vormen van condoleance, zoals een knikje of een hand op het hart bij wijze van groet. De uitvaartverzorger kan de wensen van de nabestaanden naar de gasten communiceren.

Hygiëneprotocol bij omgang met overledenen

Wanneer het aantal besmettingen sterk stijgt, zullen er ook meer mensen komen te overlijden aan het coronavirus. In China en Italië is bijvoorbeeld goed te zien hoe snel dit kan gaan. Terwijl in Nederland het aantal doden gelukkig nog laag is, worden uitvaartverzorgers door Docendo voorgelicht over de verzorging van een overledene met het coronavirus. Aangezien het niet altijd duidelijk is of een overledene het virus draagt, geldt het protocol voor alle overledenen.

Overledenen blijven besmettelijk

Het coronavirus blijft ook na het overlijden van een persoon meerdere dagen aanwezig. Een overledene is dus nog steeds besmettelijk. Dela heeft al een hygiëneprotocol in werking gesteld, naast de reguliere voorzorgsmaatregelen dragen de verzorgenden nu ook mondkapjes en wegwerpschorten. De neus en de mond van de overledene werden altijd al gesloten, dus er kan geen besmette lucht ontsnappen.

Gesloten kist

Monuta adviseert nabestaanden een gesloten kist wanneer zij de overledene thuis op willen baren. DELA geeft alleen extra hygiëneadviezen en raadt ook het aanraken van de overledene niet af. Wellicht worden deze adviezen in de loop der tijd verder aangescherpt.