De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, TNO, heeft onderzocht of resomeren veilig is. Resomeren is een nieuwe methode van lijkbezorging. Deze methode is nog niet toegestaan in Nederland. TNO voerde het onderzoek uit in opdracht van Yarden.

Bij resomeren, oftewel bio-cremeren wordt het lichaam van de overledene afgebroken door middel van een alkalische vloeistof. Dit gebeurt onder hoge druk en een hoge temperatuur. Na afloop van de resomatie blijft er een waterige vloeistof en wit poeder over.

Veiligheid en milieu

In het onderzoeksrapport staat dat resomeren kan voldoen aan de Nederlandse wettelijke eisen voor omgevings- en arbeidsveiligheid. Bovendien kan er ook worden voldaan aan de milieueisen. Het onderzoeksrapport werd op 29 juni 2018 aangeboden aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Uit een eerder onderzoek van TNO kwam al naar voren dat resomeren minder milieubelastend is dan cremeren of begraven.

Belangrijk onderzoeksresultaat

Minister Ollongren had eerder al aangegeven dat het rapport een belangrijk onderzoeksresultaat is in het proces om resomeren toe te staan in Nederland. Op dit moment staat er in de Nederlandse Wet op de lijkbezorging vermeld dat cremeren, begraven en ter beschikkingstelling aan de wetenschap zijn toegestaan.

Respectvolle en duurzame manier van lijkbezorging

Met het aanbieden van het onderzoeksrapport wil Yarden de minister en de Tweede Kamer oproepen om de Nederlandse Wet op de lijkbezorging te wijzigen. Volgens de directeur Uitvaartverzorging van Yarden helpt het de nabestaanden om een afscheid te verzorgen volgens de laatste wensen van de overleden dierbare. Het is dan ook belangrijk dat mensen in Nederland meer keuzevrijheid hebben omtrent hun uitvaartwensen. Uitvaartorganisatie Yarden ziet resomeren als een volwassen, respectvolle en duurzame manier van lijkbezorging.