Door goed te shoppen bij uitvaartondernemers kan een uitvaart tegenwoordig aanmerkelijk goedkoper uitvallen dan een aantal jaren geleden. Door de grote toename van het aantal ondernemingen in de uitvaartbranche wordt er namelijk een ware prijzenoorlog.

Explosieve groei aantal uitvaartondernemingen.

Sinds 2011 is het aantal uitvaartondernemingen met bijna 50% toegenomen, van zo’n 1.200 tot 1.800. En dezelfde periode steeg het aantal sterfgevallen met slechts 6%. Logisch gevolg van deze ontwikkeling is een toename van de concurrentie en een daling van de tarieven. Ook worden er steeds meer ‘uitgeklede’ uitvaarten aangeboden en er zijn zelfs al ondernemers die een uitvaart helemaal via internet regelen om zo de kosten te minimaliseren.

Traditionele uitvaart nog steeds reëel geprijsd

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek van de BGNU, de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartverenigingen. BGNU-voorzitter Paul Koeslag verklaart de enorme groei van het aantal ondernemingen door het feit dat uitvaartverzorger een vrij beroep is. “De titel is niet beschermd. UWV en sociale diensten gaven werkzoekenden veelvuldig het advies in deze branche aan de slag te gaan. Daar zou altijd werk zijn: mensen blijven immers doodgaan”, zegt Koeslag. De prijzen van traditionele uitvaarten zijn hoger dan die van moderne concurrenten, maar nog steeds reëel, betoogt hij. “Vroeger werden er door kerk of cultuur nog bepaalde eisen aan een uitvaart gesteld die kosten met zich meebrachten, maar dat gebeurt al lang niet meer”. Om de kwaliteit van de uitvaarten die verzorgd worden door leden van de BGNU te waarborgen is er een nationaal vak-examen in het leven geroepen, naast het al bestaande keurmerk.

Vergelijken kan euro’s besparen

Wie weet wat zijn wensen zijn voor een uitvaart kan de te verwachten kosten uitstekend vergelijken via internet. Veel uitvaartverzorgers hebben op hun website rekenhulpen staan met de actuele tarieven. Ook bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kan zo’n rekenhulp zijn dienst bewijzen. Goed vergelijken kan een premieverschil van honderden euro’s opleveren op de looptijd van de verzekering.

(Bron: telegraaf.nl)