Uit recente onderzoeksresultaten van de uitvaartverzekeraar Monuta blijkt dat de prijzen voor begraven en cremeren binnen Nederland sterk verschillen. In het westen van het land zijn de prijzen voor een graf gemiddeld het hoogst. In de provincie Limburg is zowel begraven als cremeren relatief goedkoop. Ook regionaal zijn er grote prijsverschillen.

Inzicht in de kosten

Om het kostenplaatje voor de consument zo transparant mogelijk te maken voert Monuta jaarlijks een onderzoek uit naar de prijzen die begraafplaatsen en crematoria hanteren. De kosten lopen per gemeente sterk uiteen en omvatten bovendien niet altijd dezelfde services en diensten. Daarom is het voor de consument lastig om de verschillende begraafplaatsen en crematoria op prijs te vergelijken.

Onderzoek naar graf- en crematiekosten

Het onderzoek van Monuta werd uitgevoerd onder 1684 begraafplaatsen. Er werd gevraagd naar de begraafkosten en de prijs voor grafrechten. Dit zijn de minimale kosten die u maakt voor een begrafenis. Voor het eerst is ook onderzoek gedaan naar de prijs van een crematie. In de onderzoeksresultaten zijn de crematiekosten van 85 deelnemende crematoria meegenomen. Zo is er inzicht verkregen in de prijs van een crematie met en zonder het gebruik van de aula.

Crematie goedkoper dan begrafenis

Een begrafenis is relatief duur in vergelijking met een crematie. Een graf inclusief grafrechten kost gemiddeld rond de 3000 euro. Bij een crematie worden er enkel eenmalige kosten gemaakt voor het cremeren en eventueel voor het gebruik van de aula. Het zijn met name de grafrechten die voor de hoge prijs van een graf zorgen. De prijs van de grafrechten verschilt per gemeente. Grafrechten koopt u voor een bepaalde periode. Daarna kunt u ervoor kiezen deze te verlengen, hier zijn opnieuw kosten aan verbonden. Deze kosten zijn niet meegenomen in het onderzoek. Een particuliere begraafplaats is in de meeste gevallen goedkoper dan een gemeentelijke begraafplaats.

Grote prijsverschillen

Wanneer u de prijzen per provincie vergelijkt, blijkt een graf in Zuid-Holland het meeste geld te kosten. Utrecht en Noord-Holland staan op plek 2 en 3 van de duurste provincies. Begraven is het goedkoopst in de provincie Limburg. Een graf in de gemeente Groningen is met 7306 euro het duurst, in Losser betaalt u de laagste prijs (733 euro). Landelijk gezien is cremeren het goedkoopst in de provincies Utrecht, Zeeland en Limburg. In Flevoland, Drenthe en Gelderland betaalt u het meest voor een crematie. Een crematie in Amsterdam is het goedkoopst (406 euro) en in Zutphen en Berkelland (985 euro) verreweg het duurst.

Duurste gemeenten

Crematiekosten

Goedkoopste gemeenten

Crematiekosten2

1. Berkelland € 985 1. Amsterdam € 406
Zutphen € 985 2. Leusden € 508
3. Apeldoorn € 930 3. Heerlen € 509
4. Overbetuwe € 926 4. Kerkrade € 525
5. Hoogeveen € 900 Rotterdam € 525
Meppel € 900 6. Venlo € 539
7. Tynaarlo € 899 Echt-Susteren € 539
Dongeradeel € 899 7. Terneuzen € 560
9. Lelystad € 890 8. Bilthoven € 575
Heerenveen € 890 Utrecht € 575

Prijsstijging

Monuta voert het onderzoek naar grafkosten jaarlijks uit, daardoor kunnen zij ook inzicht geven in eventuele prijsstijgingen. Gemiddeld is de prijs voor een graf in Nederland met 2% toegenomen ten opzichte van 2018. De grootste prijsstijging is gemeten in Friesland, binnen deze provincie zijn de prijzen met 3% gestegen. Ondanks deze prijsstijging mag Friesland zich nog steeds tot de top 3 van de provincies met de goedkoopste begraafplaatsen rekenen. De prijzen zijn met slechts 0,2% het minst gestegen in de provincie Drenthe.

Grafkosten Monuta 2019

Graf- en crematiekostenmeter

Bent u benieuwd wat de kosten van een crematie of een begrafenis in uw gemeente zijn? Monuta heeft de graf- en crematiekostenmeter op hun website geplaatst, een tool waarmee u eenvoudig de verschillende begraafplaatsen en/of crematoria met elkaar kunt vergelijken op prijs. Zo weet u direct of uw huidige uitvaartverzekering toereikend is om de basiskosten van uw crematie of begrafenis te vergoeden.

Bron: Monuta.nl