Wij Nederlanders zijn een volkje dat houdt van zekerheid. Nergens ter wereld is er een land te vinden met meer verzekeringspolissen per persoon dan Nederland. Zo heeft bijvoorbeeld 70% van alle Nederlanders een uitvaartverzekering, terwijl deze in tegenstelling tot in sommige andere landen niet verplicht is in ons land. Dit blijkt uit onderzoek dat door onderzoeksbureau Big Data Small is uitgevoerd.

Hoe verzekeren we onze uitvaart?

Big Data Small ondervroeg voor het onderzoek 1000 Nederlanders. Een derde van hen zei te hebben gekozen voor een naturaverzekering. 29% had een kapitaalverzekering en 13% een combinatie van deze verzekeringsvormen. Mensen die ervoor kozen om geen uitvaartverzekering te nemen deden dat over het algemeen bewust. Zij verwachten voldoende geld na te laten om een uitvaart van te bekostigen of gaan ervan uit dat de nabestaanden hun uitvaart zullen betalen.

Weten we wel wat een uitvaart kost?

We mogen dan wel houden van zekerheid, echt kostenbewust zijn we niet blijkens het onderzoek. Gemiddeld dachten de ondervraagden dat een uitvaart 5.739 euro kost en een kist 1.232 euro. De werkelijke kosten voor een uitvaart bedragen gemiddeld 7.000 euro en die voor een doodskist tussen de 500 en 920 euro.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Wie een beeld wil krijgen van de kosten van een uitvaart kan op een vergelijkingssite als UitvaartverzekeringExpert.nl de kosten voor een uitvaart bij diverse verzekeraars vergelijken en aan de hand van zijn voorkeuren kiezen voor de uitvaartverzekering die het best bij hem past. Zo blijken niet alleen de tarieven tussen de verzekeraars onderling te verschillen, er zijn ook grote regionale verschillen. Kistdragers zijn in Gelderland bijvoorbeeld twee keer zo duur als in Noord-Brabant. Daar is een kopje koffie met gebak met 7,00 euro weer een stuk duurder dan in Zuid-Holland (1,25 euro). Uitvaartverzekeringen vergelijken kan dus zeker de moeite waard zijn.

Bron: Nu.nl