Monuta wil zich profileren als dementievriendelijke uitvaartorganisatie. Zij heeft zich daarom tot doel gesteld dat alle medewerkers met klantcontact in hun functieprofiel in 2020 de training Samen Dementievriendelijk moeten hebben gevolgd en met succes moeten hebben afgerond. Monuta is daarmee de eerste landelijke uitvaartorganisatie die zich actief inzet voor een betere omgang met mensen met dementie.

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende hersenziektes die het denken en functioneren van een persoon sterk beïnvloeden. Alzheimer is één van de bekendste vormen van dementie, circa 200.000 mensen lijden in Nederland aan deze ziekte. Dementie is een nare ziekte die niet alleen veel impact heeft op de zieke, maar ook op de mensen die hem na staan. Mensen met dementie hebben vaak veel hulp en begeleiding nodig. Met hulp en begeleiding van mantelzorgers en professionele hulpverlening kunnen mensen met dementie steeds langer zelfstandig blijven wonen. Een samenleving die dementievriendelijk is ingericht kan hen helpen in de dagelijkse praktijk.

In contact met mensen met dementie

Steeds meer mensen krijgen een vorm van dementie, op dit moment wordt één op de vijf mensen getroffen door deze hersenziekte. In het klantcontact komt het dan ook steeds vaker voor dat medewerkers iemand spreken met deze ziekte. Zij worden geconfronteerd met verzekeringsklanten, nabestaanden en/of bezoekers van een uitvaart die in hun functioneren beperkt worden door dementie. Het is dan fijn om te weten hoe deze mensen geholpen kunnen worden. Directeur Roos Zwetsloot ziet het dan ook als vanzelfsprekend dat de medewerkers leren hoe ze met deze mensen om moeten gaan. Uitvaartverzorgers, gastdames en callcentermedewerkers zullen dus allemaal de training gaan volgen.

Trainingsprogramma Samen Dementievriendelijk

Het trainingsprogramma is samengesteld in samenwerking met de stichting Samen Dementievriendelijk. Samen Dementievriendelijk wil verschillende beroepsgroepen kennis bijbrengen over dementie. Op die manier kunnen mensen met dementie die nog thuis wonen en nog veel dingen zelf willen en kunnen doen ondersteund worden. De training start met een online theoriecursus waarbij de medewerkers meer leren over dementie en de invloed die deze ziekte heeft op mensen. Het tweede deel van de training bestaat uit praktijklessen waarbij verschillende situaties worden geoefend met deskundige begeleiders. Na het succesvol voltooien van beide onderdelen ontvangen de medewerkers het certificaat Samen Dementievriendelijk.

In 2020 dementievriendelijk

Roos Zwetsloot heeft het goede voorbeeld gegeven en heeft de training inmiddels met een tiental managers succesvol afgerond. Zij volgden de training in het hoofdkantoor van de uitvaartorganisatie en ontvingen onlangs het certificaat. Zo hebben zij de eerste stappen gezet in het streven een dementievriendelijke organisatie te worden. Naar verwachting zullen alle medewerkers die in direct contact staan met de klant het certificaat Samen Dementievriendelijk in 2020 op zak hebben. In dat geval mag Monuta zich als eerste landelijke uitvaartorganisatie in Nederland dementievriendelijk noemen.

Bron: Monuta.nl