Als een dierbare is overleden, komt de uitvaartverzorger bij de familie langs om te bespreken hoe de begrafenis of crematie moet worden vormgegeven. De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat de uitvaart van een naaste op een waardige manier verloopt.

Een uitvaartverzorger heeft diverse werkzaamheden. Zo is deze verantwoordelijk voor de opbaring van het lichaam, de uitvaartceremonie en de begrafenis of de crematie.

Verantwoordelijk voor de uitvaart

Een uitvaartverzorger werkt dagelijks met rouwende mensen en heeft de verantwoordelijk over de uitvaart. De meeste uitvaartverzorgers werken samen met een uitvaartverzekeraar.

Verschillende werkzaamheden

Aangezien iedere familie weer andere wensen heeft en anders is, heeft een uitvaartverzorger verschillende werkzaamheden. Bovendien zijn er ook uitvaartondernemingen die enkel het vervoer en de opbaring verzorgen, terwijl andere organisaties het gehele uitvaartproces regelen, van het vervoer en de opbaring tot aan de uitvaartceremonie en de koffietafel.

Werkzaamheden voor de uitvaart

Nadat uw dierbare is overlijden, dient u contact op te nemen met een uitvaartonderneming. Met een lijkwagen zal de uitvaartverzorger het lichaam van de overledene naar het uitvaartcentrum vervoeren. Hier wordt het lichaam opgebaard in het mortuarium. U kunt ook kiezen voor een thuisopbaring. De uitvaartverzorger regelt dan de koelplaat, zodat het lichaam een aantal dagen goed kan worden opgebaard.

Ook zal de uitvaartverzorger andere administratieve taken uitvoeren, zoals het regelen van het drukwerk, het bestellen van de lijkkist, een afspraak maken met het rouwcentrum, een rouwauto en volgauto’s reserveren, afspraken maken met het crematorium of de begraafplaats en de plechtigheid doornemen.

De werkzaamheden tijdens de uitvaart

De uitvaartverzorger organiseert de uitvaart voor een groot deel. Hij of zij zorgt ervoor dat de begrafenis of crematie goed en vloeiend verloopt. Ook tijdens de uitvaartceremonie zelf verricht de uitvaartverzorger een aantal werkzaamheden, zoals het afspelen van muziek of een video.

De samenwerking met een uitvaartverzekeraar

De meeste uitvaartverzorgers werken samen met een uitvaartverzekeraar. Als de overleden dierbare een naturaverzekering heeft, dan wordt de begrafenis of crematie georganiseerd door een uitvaartverzorger die samenwerkt met de verzekeraar. Meestal is de uitvaartverzekeraar de eigenaar van het uitvaartcentrum.

Stressbestendig en empathisch

Een uitvaartverzorger is zeer stressbestendig en beschikt over een groot empathisch vermogen. Hij of zij gaat dagelijks om met emotionele mensen. Uitvaartverzorgers leren tijdens hun studie hoe zij tijdens hun werk met rouwende mensen moeten omgaan. Bovendien doen zij tijdens hun werk veel ervaring op. De meeste nabestaanden ervaren het contact met de uitvaartverzorger dan ook als prettig.

Copyright foto: YvW Afscheidsfotografie