Hoe een begrafenis of crematie verloopt is onder meer afhankelijk van het gedrag en de houding van de aanwezige personen. Er zijn ongeschreven gedragsregels over hoe iemand zich op een uitvaart hoort te gedragen. We zetten ze voor u op een rij:

1- Kom op tijd

Voor de nabestaanden is het belangrijk dat een begrafenis of crematie rustig en goed verloopt. Kom dan ook op tijd, zodat de rust niet wordt verstoord.

2- Draag gepaste kleding

Er zijn vaak veel mensen aanwezig op een uitvaart, waardoor de kleding het decor in grote mate bepaalt. Het is dan ook een ongeschreven gedragsregel dat men sobere kleding draagt op een begrafenis of crematie. Felgekleurde of korte kleding wordt niet gewaardeerd. Dit is storend voor de nabestaanden, omdat zij op een rustige en waardige manier afscheid willen nemen van hun overleden dierbare.

3- Draag geen uitbundige accessoires

Net als voor de kleding geldt voor de accessoires het volgende: houdt het sober en onopvallend. Een uitbundig sieraad is ongepast. Het dragen van een zonnebril tijdens een uitvaart is gebruikelijk. Hiermee kunt u uw emoties in het openbaar verbergen. Kies echter wel voor een passende zonnebril en zet deze binnen af.

4- Toon respect naar de overledenen en de nabestaanden

De nabestaanden willen met een prettig gevoel afscheid van hun geliefde nemen. Met uw begrip voelen ze zich gesteund. Wees u dan ook bewust dat u op een uitvaart bent. U hoeft niet steeds somber of streng te kijken, maar gedraag u ook niet te vrolijk.

5- Geef andere gasten ook de gelegenheid om afscheid te nemen

Als u een goede band had met de overledene, wilt u natuurlijk op een goede wijze afscheid nemen. Nabestaanden zullen het ook op prijs stellen als u aantoont dat u zich betrokken voelt. Vaak krijgt u aan het begin en aan het einde van de begrafenis of crematie de gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen van de overledene. U kunt even stilstaan bij dit moment, maar besef ook dat er nog meer mensen afscheid willen nemen.

6- Houd emoties onder controle tijdens het condoleren

Voor de nabestaanden is het condoleren een emotioneel moment, omdat het een confrontatie is met het grote verlies. Condoleer dan ook oprecht en laat merken dat u met de nabestaanden meeleeft. Houd u eigen emoties echter wel onder controle, zodat u de nabestaanden van de overledene niet afschrikt.

Bron: nuvema.nl